siapa pernah kena macamni? dan apakah kategori penyakit kulit ni pada bayi umur 5bulan

salam.. mommy semua.. sy nak tanya.. siapa anak yg penah kena mcmni.. simtom jadi start anak baru masuk 5 bulan.. asalnya bintat mcm kena gigit nyamuk.. kemudian jadi banyak.. bila sapu cream hilang.. kemudian jadi balik.. lama lama trend bintat ni berubah jadi mcmni.. apa patut sy buat? anak mmg takde masalah kulit sejak lahir.. bila usia cecah 5bulan baru jadi mcmni.. tiada pertukaran susu, sabun mandi dan sebagai nye.. semua pakai brand sama sejak lahir… dah banyak klinik pakar kulit sy pegi. tetap sama tiada perubahan.. apa patut sy buat 😭#pleasehelp #seriusnanya #bantusharing #ingintahu

siapa pernah kena macamni? dan apakah kategori penyakit kulit ni pada bayi umur 5bulan
7 Balas

🙋🏻‍♀️. Berdasarkan gambar sama macam apa yang anak saya lalui, Puan. Anak saya ada di bahagian kaki. Mula2 satu tompok di sebelah kiri, lama-lama jadi beberapa tompok dan mula merebak di kaki kanan pula. Saya bawa ke klinik biasa, doktor bagi calamine lotion. Tak hilang juga. Saya bawa anak ke paediatrician saya pula. Doktor diagnosed ianya ringworm. Doktor ada bagi ubat cream untuk sapu 2x sehari selepas mandi. Doktor juga ada bagi pesanan yang ringworm ni kulat yang berjangkit apabila ianya basah. Jadi doktor nasihatkan untuk asingkan penggunaan tuala. Masa anak saya jadi begitu, saya guna 2 tuala. Satu tuala khas untuk lap bahagian kaki. Satu tuala untuk lap rambut dan badan. Alhamdulillah. Dalam masa 3 hari, dah kering dan hilang. Parut pun tiada. Saya sarankan Puan bawa anak ke klinik pakar kanak-kanak untuk pemeriksaan lanjut. Saya tak berani nak cadangkan sebarang cream untuk anak Puan sebab saya sendiri akan rujuk paediatrician juga. Harap membantu dan semoga baby cepat sembuh 🌹

7mo ago

Hi👋 Saya pakai cream yang khas untuk kulat. Tak pakai calamine. Doktor kata calamine tak berkesan untuk merawat jangkitan kulat. Sorryy 🙏Saya tak ingat cream apa yang doktor bagi. Anak saya kena masa umurnya 8 bulan.

Nampak macam ringworm mmg payah nak rawat benda ni.. Saja nak share, saya ada buat bacaan tentang snowhite treatment lotion dalam page ni dan tiktok nak tngk review ok ke tak. Banyak feedback positif ibu2 psl lotion nii.. Ada jg yg bagitau anak dia ada ringworm, sblm2 ni sapu ubat dr bagi x jalan, lepas guna lotion ni dlm 3hri dah boleh nmpk berubahan ketara dan skjp je sembuh. Lepas baca review dr kat tiktok dan mama2 dlm apps ni sy try lah guna dekat anak sbb anak selalu naik ruam kat muka lepas guna lotion ni syukur muka anak halus mulus dan serasi. Lotion ni pun dah lulus kkm untuk ujian merkuri, nmpk ingredients pun mesra baby semuanya.. Boleh cuba guna ni sbgai ikhtiar bagi anak sembuh klu awk nak, saya beli di tiktok je.

7mo ago

yes betul, dah guna bbrpa krim beli dekat farmasi tp still x jalan nak bagi buka bintik2 kasar kat kulit anak. lepas guna snowhite muka anak skg halus je gebu2 nampak hehe

wslm,mcm jangkitan kulit kan sis. mcm kurap pun juga. baby sy ada masalah mcm ruam di pelipat leher,ketiak dan celah peha masa umur 2 bulan ke atas. bila cuaca panas,ruam makin banyak. balik² sy ke klinik jumpa Dr utk buat pemeriksaan. Dr bg calamine lotion dan krim. tp tak hilang² juga. masa umur baby sy 6 bulan lebih,Dr pakar kanak² ada ternampak ruam di leher anak sy. dia check sekali dekat celah peha,lepas tu dia bg sabun mandian dan krim antifungal. 2 hari ja licin bersih kulit anak sy. tak sama situasi baby kita sis,tp sy betul² salute dgn Dr pakar tu. sekali tengok ja terus dia dpt tahu ruam anak sy tu bukan ruam biasa,tp jangkitan kulat. kalau Dr biasa memang tak tau sgt.

ni macam ringworm sis boleh google untuk tengok. saya bawak anak saya pergi klinik doc cakap sebab family saya memang ada genetik sakit eczema jadi tak boleh nak buat apa bila makan pakai ubat yang ada steroid memang akan hilang tapi bila tak makan atau pakai ubat dia akan naik semula. yang penting sabun dan lotion kena pakai yang untuk eczema moisturizer pun penting untuk elak kulit anak kering.

ni ringworm baby saya kena sebab doktor kata ada kemungkinan hama kucing masalahnya saya x bela apa2 binatang atau mungkin sbb baby cakar then air liur dia kena jd infection jadi doktor bagi mico cream dkt 2 minggu surut sikit je 😅

dah try snow white ? usually snow white bole rawat macam jenis sakit kulit ...

7mo ago

Ank sy 2 bulan stgh dh pakai . Mmg cpt baik

😢