Pregnant jarak dekat

Salam mommy semua .. nak tanya ada tak dekat sini mommy pregnant jarak dekat .. 1st czer dalam bape bulan pregnant balik ? Boleh share pengalaman ? Anak 1st sy baru 7bulan .. saya buntu,celaru takot semua ada 😢

Pregnant jarak dekat
18 Balas

Alhamdullillah , tahniah puan ..saya faham apa yang puan rasa , saya e-ceaser pregnant umur anak da masuk 1tahun8bulan .. saya makan perancang macam biasa juga tapi ada rezeki mengandung lagi , semua tu kuasa Allah puan.. bagi saya kalau dah Allah bagi rezeki tu kita terima saja lah puan , jangan rasa down .. apa2 berbincang dengan doc , bagi saya ceaser ni orang yang jarakkan pun still ada risiko juga sebab kat kg saya 5/6tahun jarak anaknya yang sulung tapi risiko dia ada juga tup2 kali kedua pun ceaser .. semua tu kehendak Allah kita tak boleh nak pertikaikan , doa yang baik2 supaya Allah sentiasa melindungi puan dan baby .. kakak saya cucuk depo pun pregnant juga secara tiba2 , padahal dia cek up macam biasa kat kk sebab ada blood pressure tetiba dia rasa sakit macam nak bersalin rupa2nya baby ada dalam rahim dan da genap 9bulan .. semua doc dan misi terkejut sebab dia pergi appt blood pressure takda pula misi dapat kesan dia pregnant ..

Alhamdulillah sis . Kes sis lebih kurang saya . Saya dapat tahu pregnant anak no 2 masa yang sulung baru 1y7m . Sekarang saya dah 20w . Sis jangan risau ya , teruskan je . Macam saya mula mula memang menangis jugak mengenangkan yang sulung masih kecik , tapi suami pujuk dia cakap " Allah takkan uji seseorang diluar kemampuan dia , ramai lagi yang dekat luar sana nak pregnant tapi belum ada rezeki tapi kita Allah bagi sebab Allah tahu kita mampu tanggung dan hadap " . Saya pegang ayat tu je sis . Saya nak buka buku pun takut sis sebab orang selalu cakap nurse akan bising semua . Tapi Alhamdulillah saya dapat seorang nurse yang sangat baik , dia langsung tak bising . Dia siap bagi nasihat & kata kata semangat . Semoga sis kuat & tabah ya . Enjoy your pregnancy . Jaga diri , jaga kesihatan & mental ya . InsyaAllah Allah akan permudahkan segala urusan kita bila kita positif

kazen sya mcm kes sis ni , pregnen jarak dekat 1st pregnancy czer xsmpi setahun pregnen lg . tp dia teruskan saja . dia x berklinik d klinik kerajaan sbb takut kena bising . lgpun masa 1st pregnancy dia ada mslh kesihatan , hb low . risau btul aunty sya masa tue sbb ank dia mengandung lg , tp kazen sya tue buat rilex je . 😂 . tup tup dia bersalin dgn mudahnya ank 2nd tue. xda sakit apa semua , tetiba pecah ketuban d rumah . smpi hosp , tyme nurse tya2 d kaunter dia terberanak tanpa sedar sbb xda rasa sakit. cuma baby dia kena prolong jaundis jelah , kebykan baby skg pun kena jaundis lama kan. skg baby dia dh sebulan lebih , sihat walafiat ibu dan ank . p/s : kazen sya sebnrnya dh booking nk bersalin kat swasta tp sbb x sempat ke hosp swasta tue dh nak terberanak.. terpaksa beranak kat hosp kerajaan je. ok semuanya xda mslh. rezeki dia dpt beranak normal dan mudah .

alhamdulillah rezeki utk sis..doa yg baik2,jgn stress jgn salahkan diri sndiri 100%..next plan btol2,n tahan telinga kna ceramah.. Saya laluinya pada awal tahun tros dpt anxiety, ank no4 Saya czer 2020,Saya tahu pregnant lagi Masa umur dia 1y2m .. just follow up mcm biasa kt KK..bila masok 32w Tanya doc cara bersalin yg dibenarkan,baru doc rujuk pakar o&g .. pakar bagi utk Cuba normal sekiranya jarak sudah lebih 18month waktu due, sekiranya jarak xcukup mmg Czer juga.. n pakar ada ajar kalau waktu contraction tetibe terasa pedih dekat perut dekat kawasan bekas czer, tros emergency czer.. gitu la..nk buang pun risiko pada sis n pada baby, ada je org cucuk ubat tapi xjln last kluar ank x sempurna kesan ubat gugur..

w'slm..sy brsalin anak prtama emergency czer sbb bby hmpir lemas, lps brsalin doktor dgn meksi da pesan awal² klau nk pregnant plk kena jarak skurang² nya 2 atau 3tahun, sy trpaksa rancang sendiri mjur suami memahami, jd suami istri kena bkerja sama saling mengingati tp klau lekat jugak tu rezeki..😇 sy anak genap 3tahun bru pregnant now 21mggu 3day itu pn takut lagi walau pn da 3tahun brlalu huhu ingat balik luka czer allah takutnya..apa² pun smoga awak dipermudahkan sgala urusan insyaallah takde pape mommy² jgn stress ye🥰 n tlg doakn sy jgk boleh brsalin normal lps ni😇

alhamdulillah sis..tahniah..tu anugerah dan rezeki dari Allah..kena terima dgn hati terbuka..byk lg ibu2 dan wanita d dunia ni nak kn anak tapi masih belum d bg..tapi sis dah d beri rezeki jgn d sia2 kn..tp nasihat sy sis jumpa dktr dulu minta pendapat..kalau nurse nak mrh atau dktr nak mrh xpyh peduli..benda dah jd pun..rezeki..kuasa Allah..jgn menidakkan atau menyalahkan..apa2 pun semoga di permudahkan ya sis..inshaa Allah semua akn baik2 je..🥰

takpa sis rezeki bawa berkah tu in shahAllah. sya pun mcm tu first czer second alhamdulillah normal. anak first umur setahun 10bulan sya bsalin anak kedua. takda apa masalah juga asalkan luka czer dah sembuh in shahAllah. sya masa buka buku anak kedua doc scan luka czer. takpayah stress2 tak payah risau, enjoy je pregnancy journey 🥰 positif je pasti yg baik2 akan dtg.

Sepatutnya czer jarak pregnant lagi 2tahun. Risau luka dalam tak baik lagi. Takpe lah puan. Rezeki. Pergi je bukak buku pink macam biasa cuma kena tahan telinga sikit ye. Demi anak 😊 inshaAllah semua dipermudah sampai bersalin. After bersalin, sila ambik perancang dengan baik. Takut emosi jaga anak jarak dekat ni. Semoga baik2 ye puan ☺️

kwn sy ada kes mcm sis bnda xjangka jd kwn sy memilih tuk buang sblm bby besar atau senang cite sblm di tiupkan roh ke dlm rahim kita blh buang demi manjaga kesihatan sdri jd sis blh buat pilihan samada nk teruskan atau nk gugurkan, sb dlm islam pon masih xsalah kku kandungan masih baru,

my first and second baby lahir setahun satu. saya just bersiap sedia saja secara mental, dan emosi. Now yg sulung 9 tahun, 2nd son 8 tahun, and I am happy dan x menyesal. They both become best friends in everything, tapi in the same time, kawan gaduh la juga 😅