anak kaki jengket

salam/hi mommy semua. ada tak sini mommy yg ada pengalaman ank nya jalan kaki dia jengket. baby sy 10 bulan..belum boleh berjalan tp slalu bila jalan2 pegang sofa tu kaki dia jengket. bahaya x? and ikot pengalaman , ank mommy tu boleh jalan pada bulan ke berapa?

6 Balas

Ank kedua sy pon jenis jalan berjengket. Awal 10m boleh meniti pegang dinding. Hujung 10m boleh jalan lepas tgn da. Smpai sekarang pon da 3yr kdg2 still jengket2 jln/berlari. Mak sy kata nnti ni anak kuat lari. Tahla...asalkan sihat suda 😉

4y ago

Tq share pengalaman ya sis . Tu la ank sy ni dpd 8m duk bangun meniti pegang sofa. Tp sebab kaki duk jengket mcm tu susah nk stable jd nya..xboleh diri sdri lgi.. xpela mgkin belum ready nk jalan kan. Haa ada jgk org kata lasak bdk jengket ni. Ank sy girl tp mmg x duk diam sekali.. aktif .. yup btul tu sis, asalkan ank sihat sudah. 😁

Ank sy mmule nk taktih jaln tu mmg bjegket... nnti elok la bila dh pndai bjln😁

4y ago

Oo mgkin ad sstengah budak mcm tu kot ek..awal2 berjengket utk balance badan n take time utk rangsangan tapak kaki nya . Ok2.. xsbr nk tunggu time ank start jalan nnti. 😉

Anak kak ipar sy..sy tgk skrg darjah 3 kot.. Jalan berjengket..Xtau knape..

4y ago

Oo yeke . Sy ade jgk baca2 info pasal ni. Katanya kalau bawah 3 tahun normal.kalau atas 3 tahun berjengket lg kena bawa jumpe pakar. Tak pasti la jgk. Hope anak2 kite smua sihat n baik2 saja ya 😊

Sekarang anak sis masih brjalan jengket lg ke?

Akal panjang tu sis.. cerdik

4y ago

Hahhaah

Ada pakai walker ke

4y ago

Haaa tu la ad jgk org kata mgkin awal2 ni dia geli. Ad org ckp kena bawa jalan atas rumput n pasir bg kaki dia biasa..hihi tp belom cuba lg. Almaklum rumah kt tingkat atas, susah nk pijak tanah 😅