G6PD

Salam. Mommy, saya bru jee pas bersalin.. Pastu bby kene tahan wad terus.. Katenye ada G6PD.. ape tu? Hurmm, ade sape2 pengalaman same ke? ?

8 Balas

Ank sulung sy pn ade G6PD.. kekurangan pelindung darah merah.. Dia ada pantang larang dia sis.. Doctor xde jelaskn ke? Xpun sis rajin² search kt google.. Jgn langgar pantang larang nnti blh buat baby sis kencing berdarah, mata jd kuning, pengsan.. Hal mkn baby sis xblh mkn kacang parang.. Jgn bagi kulit baby terkena nila atau baju yg bernila.. Ubat gegat pun sma jgn bg terkena pd kulit & baju baby.. Lg 1 tiap kali nk ke klinik kena selalu ingatkn pd doctor yg ank sis penghidap G6PD.. Sbb ada antibiotik yg xsesuai dgn baby sis.. Ape² sis kena rajin baca sendiri ttg G6PD ni..

Alahan pada kekcg..ank buah sy alami g6pd ... Kalau dkt rumah nti xleh guna semburan ridsect ..ubt nyamuk letrik... Yg ada sumber kekcg dlm makann pn xleh bg bby..ada susu khas nya...kena cri susu tnpa kekcg soya jika bby minum fm ada bahan tersebut kulit dia akn alami alahan gatal2 yg teruk.. ...sbb lain pula jika termkn kekcg nti blh sbbkn sel drh ank pch n ank blh meninggal jika alaminya.. cer sis try google... Pling pantang sgt2 n bhya tuk dorg pd.ms akn dtg adalah kacang parang..stiap pemakanan ank.pd.ms.akn.dtg.kena alert n jg btl2.. nti sis try tnye doc lg details ttg nya k..

4y ago

sampai die besar ke ?

Adik beradik lelaki saya semua G6PD. Sampai ke besar ada. Mak saya kata anak perempuan jadi carrier. Meaning cucu lelaki mungkin ada G6PD. Pantang makanan seumur hidup adalah kacang parang. Ubat gegat, ubat nyamuk semua kene jauhkan. Saya tak ingat benda tu boleh pecahkan sel darah merah or putih

Suami saya g6pd.. Dia ada makanan kena pantang.. Ada org time baby je ada.. Da besar nnti elok..

Sma sis ank sya pn ade g6pd jgk umur dia nk msuk 2 tahun dh

dokter x bgitau ke

Takleh mkn blueberry sis

4y ago

Blh je..