Kesan Pembedahan

As Salam Mommies, Saya baru bersalin secara Czer 3 bulan lepas, penjagaan luka pada pembedahan semasa pantang saya ikutin bagaimana yg doctor ajar. Skrg ini, bekas pembedahan tiada apa2 masalah, bekas pun cantik je. Tapi yg tak cantiknya bila ada daki yg agak tebal berdekatan dgn bekas pembedahan, saya sendiri tak selesa. Nak gosok pakai scrub or bersihkan pakai baby oil & kapas, mcm ngeri pulak. Dah boleh ke saya scrub bahagian bekas pembedahan tu? Ngeri sbb seumur hidup saya tak pernah buat apa2 penbedahan.

2 Balas

Yes, pkai baby oil & wet wipes.. letak baby oil tu byk2 kat wet wipes ya lepastu gosong dri huhung ke hujung pelan2.. lepastu bila dah hitam wipes 1 tu.. Tukar yg lain.. Ulang blik2 smpai bersih.. sya pun bru bersihkan sisa daki d tempat jahitan yg 4bulan lepas pnya😅 Dont worry la okay tuu

5y ago

Thank you so much for your sharing sis !!!

Klu dh 3 bln blh je sis brsihkn..klu ada alkohol swab lap gune tu pn ok bile nk brsih kn.. jgn tonyoh kuat2 nti mlecet plak😅😅✌

5y ago

😂😂😂