mandi wajib

Salam mommies² semua, saya nak tanya jika spotting perlu mandi wajib x??..

9 Balas

Sy baru je pegi kursus 2 hari berkenaan fiqh wanita ni. 1.Kata ustaz tu (mengikut syara') masa klua darah, haram solat. Bila dh berhenti darah, wajib cuci (tak perlu mandi wajib lg) dan solat mcm biasa. Dan kalau masa bleeding td dlm waktu solat, wajib ganti solat tu. Ulang benda ni setiap kali ada darah yg klua. 2. Wajib kira jam setiap kali darah klua. Bila dh ditotalkan semua, cukup 24 jam dlm tempoh 15 hari, ia dikira haid dan wajib mandi wajib pd hari terakhir darah klua. Mcm tu la sis. Sgt rumit. Blh rujuk ceramah ustaz radhi idris di youtube.

5y ago

Terima kasih sis 😊

Saya mandi jer. Klu ragu² was² blh mandi. Rasanya takde rugi gak kan.. Hehe. Utk sah sembhyg.

Tak perlu.. sbb dia bukan darah kotor..

tak perlu mommy

Tak perlu sis

tak perlu sis

Tak kot

No

Tak perlu sis