Cara cuci najis baby baru lahir

Salam mommies, sy baru bersalin bby girl dua hari lepas Alhamdulillah.. nk tanya, blh ke cuci punggung / kemaluan bby guna wet tissue? Dan kalau mandikan dia blh ke kenakan air pada tali pusat? Atau kena sentiasa kering xblh kena air tali pusat tu ya? Minta tips mommies!

1 Balas

Salam. Alhamdulillah dah selamat bersalin. Boleh guna wet tissue. Tapi kalau nak betul² bersih minta suami basuh guna air. Kalau saya suami mandikan anak masa baru lahir boleh je kena kan tali pusat pada air tapi lepas tu kena pastikan ia kering dan kena letak ubat untuk tanggal tali pusat tu ikut cara yang nurse ajar supaya takda jangkitan dan cepat tanggal.