Lama tak buang air besar

Salam mommies, skrg saya 22w5d. Siapa ad masalah brp hari dah tak buang air besar? Seksa sy rasa ketat sgt perut, tapi tak rasa langsung nak membuang. Nk mkn pun rasa smpai limit dah 😭 mcm mana ya nak buat? Mkn buah pun tak jalannn. #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #firstmom

34 Balas

saya pun pernah alami waktu tu sekarang dh 25 w alhamdulilah saya mkn buah naga dan amalkan susu calla atau fram fresh, sayatak boleh minum susu ductyldy lg bertmbh sembelit

saya ambik supplement shaklee, oste. beza la bila ambik and skip. if skip memang dua tiga hari tak membuang. if ada bajet, boleh cuba. saya tak jual pun.

Try makan jambu batu or buah oren. Dlm msa yg sama bnykkan mnum air masak. In shaa allah brkesan kut. Klu saya cmtu la lps makan esok tu mesti berak

Saya selalu juga sembelit.. bila susah nak membuang saya makan buah prune sunsweet tu dalam 5-7 biji.. insyaAllah lepastu boleh membuang

lebihkan makan buah dan sayur sis.. buah naga, pisang utk pencernaan .. lebih bagus before makan nasi amalkan makan buah dahulu ok..

cuba mkn benda2 pedas kejap je rasa nk membuang , sy mkn benda lain xjalan last mkn benda2 pedas/masam terus rasa nk membuang 😂

Saya makan yogurt, buah dan air yg banyak. Sekarang panas, kalau kita kurang kencing, badan tak cukup air. Good luck mommy!

sy mkn bnda pedas , kdg sy mkn pisang bnyk dngn betik and sy minum air masak banyak . sumpah sakit sembelit msa preggy .

saya klau 2@3ari xmbuang..sy akn mkn limau...insha allah akn mbuang..sy klau xmbuang akn muntah2..sy dah 15minggu

Saya makan vitamin calcium + magnesium ostenutrix drpd shaklee. Alhamdulillah senang membuang dan x sembelit dah