Lama tak buang air besar

Salam mommies, skrg saya 22w5d. Siapa ad masalah brp hari dah tak buang air besar? Seksa sy rasa ketat sgt perut, tapi tak rasa langsung nak membuang. Nk mkn pun rasa smpai limit dah 😭 mcm mana ya nak buat? Mkn buah pun tak jalannn. #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #firstmom

34 Balas

cuba buah epal hijau. saya serasi dgn buah tu. bila mkn komfem seharian buang najis yg dah lama teperam.

try buah naga unggu atau bancuh nestum 2in1 ... sbb sy sembelit masa mndung doc suruh bancuh nestum

nurse bg cadangan masa saya check up haritu,minum susu ngn makan 1biji buat oren.cuba la

saya naik 20 week je kekerapan nak membuang tu jarang. kadang ii 3 hari skli.. 😭

sy minum calla milk.. tiap2 masa rasa nak berak.. kalo tidak 3 hari sekali sblm ni

klu saya. saya bawak masuk jari korek😅dag kluar yg keras bru mudah buang air

Boleh try minum air soya, najis jdi lembut, berak pun teratur je

Tak pernah kena sembelit dari awal pregnancy sampai trim3

Kalau sy minum susu / coklat mesti membuang 😂

makan pisang or tembikai blh buat hari2 mmbuang