Lama tak buang air besar

Salam mommies, skrg saya 22w5d. Siapa ad masalah brp hari dah tak buang air besar? Seksa sy rasa ketat sgt perut, tapi tak rasa langsung nak membuang. Nk mkn pun rasa smpai limit dah 😭 mcm mana ya nak buat? Mkn buah pun tak jalannn. #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #firstmom

34 Balas

ikut pda pengalaman sye yg ade sembelit teruk smpai trkena buasir, sye makan buah naga.. dlm sehari sye makan 2 / 3 buah naga sbb sye suka .. haha .. okey jugak buah naga ni sbb boleh naik hb .. tpi nanti jngan trkejut klau mmbuang nanti najis jdi wrne merah .. tu normal klau makan buah naga .. pastu sye minum air masak yg cmpur dngan garam pink himalayan .. ambil secubit garam letak dlm air botol mineral 1.5 liter .. amal minum tu .. alhamdulillah, hari hari membuang .. dah tkde masalah sembelit yg slame ni sye hadap dri bujang smpai la beranak ..

5mo ago

Ya Allah, terima kasihh cdgn org baikk. Nnt sy amalkan 🥰

Hi mom, saya pun sebelum ni macam tu sembelit,kadang rasa sakit nak keluar,tapi tak keluar2 juga...Tapi sekarang dah tak pernah alami lagi,sebab saya amalkan setiap pagi makan 3 sudu oat dengan susu ibu...Lepas je habis makan oat dan susu terus perut nak membuang...Sebab oat tinggi serat..

5mo ago

Oat dgn susu ibu ???

saya ada jugak kena..smpai sembelit berdarah skli tu...padahal makan jer buah sayur.. air byk minum... so sejak tu, saya amalkan makan yogurt, minum air sunquick tanpa gula segelas setiap hari....okaylah boleh buang air besar walaupun kdg2 agak keras jugak..tapi lagi better dri sebelum ni..

sy pun sama sis..16w.. tapi siksanya uiii..ketat rasa perut..smggu dh xmmbuang 😭 sy ok dgn betik..klu sembelit sblm tido sy mkn betik,pagi esok lawas laa..ni sembelit,betik pulak susah nk cari😭. mkn ubat yg dktr bg utk cair najis pun xjalan jugakkk..

5mo ago

makn limau mandarin ka buah naga ok sis..

minum air yg byk mom,makan pisang dan buah papaya masak,tukar nasi ke bubur ayam dahulu untuk cernaa pelawasan mana tau membantu,tetapi selama sy mgandung tak pernah tak lawas,sy mnum air byk ,makan syur yg byk..syukur sentiasa lawas..

5mo ago

Ye jgk kan tak trfkir nak tukar ke nasi bubur dlu smntara. Tenkiuuu✨

selalu kalau saya la,hari hari makan buah satu pagi satu petang. lepastu banyakkan makan sayur. dan juga rutin saya setiap pagi sebelum gosok gigi saya minum air masak dulu. selalu nya berkesan pada saya mana tau sis boleh cuba.

5mo ago

In Shaa Allah, saya cuba rutinkan cadangan awkk, terima kasihh byk 😭😭

Cuba amal mnum sunquick suam kosong wktu PAGI before breakfast .. sblum mnum sunquick Tu make sure jgn makan/mnum apa apa kcuali air kosong..then Lepas mnum sunquick barula mkan breakfast..insyaallah kita CBA ikhtiar..

Sory lari topik. Korang berak cangkung ke duduk ? Sangkut perut x ? Sy berak cangkung susah nk membuang sbb sangkut perut 😣😣😣 xda jamban duduk dan bila membuang jamban duduk rsa susah pula nk keluar hahahaha

5mo ago

kalau jamban duduk tu kan. awak lapik kaki awak pakai kerusi yang rendah tu. janji kedudukan awak macam "L" shape tu.. lapik baldi rendah ke. dia lebih kurang macam kita cangkung la..

Alhamdulillah, terima kasihh smua yg sudi bg cadangan, sy dh take note smua cdgn n akn try n error lah cara mna pling cepat. Alhamdulillah jgk stkt ni ad yg sy dh cuba, dn dh membuang dgn leganyaaa 😍😍✨

bykkn mnum air msk..mkn buah² ngan sayur..mmg klu kita mkn ubt tmbh drh..akn sembelit..tu mmg kesan ubt yg kita mkn..x pn sis g farmasi beli ubt utk senang membuang..sy pn gitu..tp klu mnum susu sy cpt membuang..

5mo ago

Ohh tapi sy tak prnh mkn ubat tmbah darah klinik bg sbb dh mkn yg shaklee pnya. Cuma tu lah sblm ni oke je, ttba babies dh start membesar ni jd mcm ni 😅😢