Keputihannn

Salam mommies semua. Saya dari anak dara memang jenis takda keputihan, takda masalah period. Alhamdulillah semua okay. Then lepas kahwin 1-2 bulan pertama tu period agak terabur. Tapi lepastu normal. Then saya pregnant. Cuma sekejap je dapat rasa, dan keguguran. Lepas gugur bulan june haritu, sampai sekarang bulan ogos saya belum period. Keputihan pun banyak. Rimas kadang. Part paling sedih husband tegur sebab berbau time nak bersama. Dah 3 kali nak bersama tak jadi sbb katanya ada bau. Tapi bila saya korek bawah tu takda bau pun 😢 Ada tak mommies yg banyak keputihan lepas gugur or lepas bersalin? Boleh share pengalaman? #firstmom #pleasehelp #bantusharing #ingintahu

11 Balas

smela sy sblm pregnantz sblm kwin tkde keputihan sbb sy makan ubt hilangkan keputihan. lps kwin try makan timun ade la skit2 keputihan tp xteruk mcm skrg. ble pregnant je truk sgt smpai berketul2 smpai meleleh kuar, tp tk bau, tak keruh tk brwarna kuning or hijau. dy cm putih asli cmtu. nurse ckp xbhye kalau putih betul xbau xgatal. lpstu skrg dh kurg keputihan sy sbb tiap kali sy kncg, sy akn cuci miss v sy dgn pencuci miss v iaitu gel fefet yg viral dkt tiktok tu. ble cuci dgn gel tu sy rse berangin sgt and dh kurg keputihan. ble pakai sluar dlm pun dy kua skit je xbnyk mcm sblm ni. sblm sy beli gel fefet tu, dri atas smpai bwh seluar penug dgn keputihan . smpai ble nk cuci berketul2 . sy rse nk ngs je .. penat stiap saat kene cuci.. skrg dh tk dh. and kene kurgkan mkn benda manis utk elakkan keputihan kuar lebih bnyk.. tp ble msuk trimster ke 3 ni even mnum air msk je pun still ttp kua bnyk sblm sy pakai gel ni. skrg rse lega skit ..

sy ada keputihan kalau minum/makan manis. so sy tak minum manis dah. sejak sy amal minum air putih, mmg boleh kata takda dah keputihan. kecuali kalau jalan lama2 & terlalu penat. lg satu cara nak kurangkan keputihan is makn plain yoghurt/makan buah tinggi vit c. kalau bab nak bersama, sebelum bersama tu mandi & sabun sikit kt celah2 kangkang tu. jgn sabun dlm vagina pulak, vagina tak perlu sabun. kalau husband jenis suka jilat (maaflah kalau ckp kotor), ckp dgn husband tak payah dulu. tunggu awk sembuh dari keputihan dulu. last choice kalau keputihan tu terlalu byk, busuk & berwarna, boleh gi klinik dptkan nasihat doktor. sbb takut jangkitan kuman. keputihan ni normal selagi kita subur & tak menopos tp kalau sampai mengganggu rutin harian kita, mmg kena cari jalan penyelesaian. moga dipermudahkan.

sis ada minum minuman berais tak? kalau ada cuba hentikan dulu ais. banyakkan minum air suam panas. sy sebelum mengandung kputihan hanya ada kalau saya keje penat sharian. lepastu mengandung ni masuk tri2 hari2 ada kputihan. sampai masuk tri ke3. lani 37mggu. start 35 minggu saya kurangkan ais. Alhamdulillah kputihan dah kurang. tak ada basah spender.

Lama sgt tu x dtg period. Blh amalkn produk ni utk normalkn semula kitaran haud and automatik keputihan akan berkurang. Saya pun selalu ada keputihan masa anak dara. lepas amalkn ni, alhamdulillah kering je. https://instagram.com/kaksitibidan?igshid=YmMyMTA2M2Y= Serta rajinkn diri baca posting dri situ utk tips2 kesihatan dalaman

Hi sis. Awk mcm sy, sejak pregnant ni ade keputihan. bila bersama keluar keputihan berketul-ketul putih berbau. Kalau xbersama xkeluar langsung korek pun xkeluar. Haritu dr bg ubat insert. First time guna ubt tu, mtk tlg husband buat supaya ubat tu betul2 masuk ke dalam. Alhamdulillah dah elok.

Actually keputihan ni dtg drp luar. Sebelum nk bersama pastikan sama2 bersih termasuk tgn mulut & lain2. Basuh private part guna air kosong je. Tak perlu pakai apa-apa utk cuci bahagian itu. Lpstu boleh try pergi klinik klau keputihan byk sgt nnt diorg boleh bg ubat jika perlu. Hope awk ok.

2y ago

btl.. kdg dtg dr suami jgk, bkn nk jd batu api klu prcya kat suami tu btl² xde buat bnde bkn² okey la, bleh jd drpd suami jgk klu ade keputihan tu..

Better sis jumpa doc. Boleh kenalpasti jenis apa. Dan dpt ubat @ antibiotic utk rawat. Selain tu bykkan minum air kosong, jaga pemakanan. Kurangkan makanan & minum air manis. Pastikan panties slalu kering. Lap elok2 lps kencing. Boleh juga buat rendaman faraj/sitz bath.

kena pergi klinik lh sis..selain tu elakkan makan makanan yg berbau..dan boleh ikhtiar cuci kawasan intim dengan air rebusan sirih..rebus jer sirih lepas tu air nya buat cucian kawasan intim..

cuba guna pencuci intim dari produk jrm, putik telaga .. tak ingat nama. Cuba cari, mgkn membantu sis.

Pergi klinik utk dptkan rawatan sis…jgn tggu nnt jadi penyakit lain plak