Baby 1 bulan tak berak

Salam. Hi mommies. Saya nak tanya, baby saya umur 1 bulan 5 hari, kemarin tak berak & harini belum berak lagi, tapi kencing banyak (normal mcm biasa). Saya bagi susu badan & campur susu fm (Similac lactose free) baru cuba 3 hari. Masa 1st day tukar, anak berak. Saya risau harini anak tak berak lagi. Patut ke saya tukar susu fm? Sebab mula2 saya bagi enfalac baby dia muntah tapi berak okay, lepas tu tukar bagi lactogen tapi dia tak berak (sekali berak mcm cair/cirit) & muntah. Jadi saya tukarkan kepada similac lactose free ni. Help me pls. Saya first time mom 😢

2 Balas

Puan, if baby minum formula milk, atau campur dengan susu badan, hari2 kene buang air besar, if x buang hari yg sama maksudnya susu x sesuai dan kita kena tukar. If beli susu, beli yg trial pack sahaja dulu, tgok okay atau x, if sama maintain brand tu, if x tukar lagi. Lain pula kalau baby fully breastfeed, 2-3 hari sekali tu x apa. My baby menangis sakit perut x dpt nk buang air besar, then tukar susu baru nmpk okay.

1y ago

Itu laa. Ni dh 2 hari tak berak pulak. Pening saya fikir susu apa yg sesuai nak bagi. Awak tukar susu apa ya? Apa saya nak buat ye nak bagi dia membuang?

selagi baby tak tunjukkan tanda2 yg dia tak okay, takpe. cthnya perut keras, kembung

1y ago

Thank you awak. Alhamdulillah dia dh berak hehe. Cuma najis keluar awal tu nampk mcm nak kenyal sikit, lepas tu keluar okay dah. Agaknya mungkin sbb tak berak kemarin.