Bilakah waktu normal susu ibu keluar ?

Salam mommies, saya first time mom. Dah masuk 38w 2d, normal ke kalau susu badan saya tak keluar lagi ? Atau waktu bila sepatutnya dia keluar ? #firsttimemom #firstbaby

9 Balas

susu ibu terhasil pada usia kandungan kita 16mggu. normal bagi ibu hamil yg susu badan terhasil titis keluar dan normal juga bagi ibu hamil yg susu badan belom keluar. xperlu risau. sejurus kelahiran bayi awak terus bg baby directfeeding utk merangsang pengeluaran susu badan. tapi kena igt susu diawal kelahiran bayi awak mmg xkn byk. susu tu kita panggil kolostrum. likat dn pekat. susu paling berharga. kuantiti susu tu cukup utk size perut bayi awak. sambil2 tunggu kelahiran bayi awak. sambil awak gali ilmu penyusuan susu ibu. follow lactation counselor. dorang share ilme free je kt sosial media

1y ago

sama2 awak🥰.

lepas bersalin auto keluar. sbb tu kena bagi baby hisap walaupun kita rasa belum ada susu. sy pun igt takde, bila nurse picit ehh ada rupanyaa. dalam dua tiga hari nanti dia jadi meriah ☺️

ikut badan ibu2,rezeki kalau ada keluar awal,tapi mostly,lepas 3-5 hari lepas bersalin susu keluar.sebab hari pertama susu keluar adalah kolostrum ubat atau antibodi untuk kuat kan dalaman baby.

Saya haritu anak keluar pastu terus nurse datang kat katil try picit sekali dia ajar cara pegang baby masa menyusu melimpah keluar syukur rezeki baby🤲🏻🌹

1y ago

Haah sis alhamdulillah dipertemukan dgn nurse yg baik baik belaka🤲🏻🌹

saya masa anak pertama lepas bersalin baru kluar air susu.... skrng mengandung anak ke 2 35week+ dah ada air susu kluar bila picit 😁

kalau dah 37w ke atas boleh ke minum milk booster sekarang?

1y ago

nak tahu jugak😁

lepas bersalin baru keluar. skrg jgn runsing2.

1y ago

Ohh okay okay, thankyouuu

biasa 16weeks dh keluar dh sis

16minggu