35 week ada bukaan

Salam mommies, sape yang ada pengalaman bersalin baby pramatang?? Share2 sikit kat sini?

4 Balas

Last scan brp kg awak? Saya bersalin 36w 3d (borderline prem) sebab turun tanda darah & contraction then dah ada bukaan. Doctor decide untuk tak cucuk dexa sebab last scan 33w baby dah 2.7kg. Sebelum masuk LR doctor beritau siap2 dia kata kalau baby bawah 2kg or 34w baru cucuk dexa. Alhamdulillah kejap je keluarlah seketul baby berat 3.05kg nyomei tak besar mana pun tengok & baby semua okay kami 1 malam shj di hospital. Panjang & saiz kepala baby semua normal, result APGAR score & hearing test pun cantik

5mo ago

Dah turun tanda ke awak? Takpa fikir & doa yg baik2. Buat masa ni ikhtiar banyakkan makan makanan berkalsium ke awak In Sha Allah ada improvement. Sbb O&G saya ckp baby dah hujung2 tumbesaran dia sgt cepat & saya pun dibekalkan pil calcium kena makan hari2 bila dah masuk trimester 3. Sebab saya pun ada history bersalin awal time baby first jadi O&G takut saya bersalin awal lagi and betul rupanya 😅

Saya baru bersalin 5 hari lepas, 35w berat baby 2.4kg. Semua ok xadmit nicu cuma kena admit balik sbb kuning.

Kalau pramatang baby xde mslah apa2 mcm berat dh 2kg xde mslah lain2 ibu & baby blh balk mcm biasa

bby 1st sy 28w 2nd 36w... Alhamdulillah besar dah dorg sekrg