Keguguran Kali kedua

Salam mommies, pejuangan saya terhenti disini. Betul lah instinct seorg ibu tu kuat. Saya 3x ke emergency utk check kandungan atas mcm2 sbb, hilang alah, bleeding Dan scan di swasta kantung dah xde perkembgan. Doc di emergency tetap kata kandungan saya okay cume janin belum nampak or kemungkinan kantung kosong. Doc keep bg duphaston walaupun janin tak nampak. Minggu ke 10 saye rasa mcm bengong je mkn duphaston byk2 tpi tak rasa mcm mengandung n still janin xnampak lg. Saya decide pegi check swasta yg Ade pakar. Mmg betul jangkaan saya janin dah xhidup sejak 6-7 minggu lg and janin sebenarnya ada cume xde heartbeat dah. Doc pakar suh saya stop duphaston sbb kantung dah melekat cantik walaupun saya bleeding Dari minggu ke 7 lg, risau kalau kantung susah nak keluar nnti, doc pakar jgk bg referral letter utk hosp buat dnc dgn segera sbb kantung dah sebulan xnak gugur sendiri tkot septic. Saya terus ke emergency hospital, Dan doc kt sana tetap ckp xboleh buat dnc segera sbb saya xde sakit Dan kantung saya belum Ade tanda2 nak gugur, doc suh tunggu 2 minggu lagi. mase ni saye dah 11w maksudnya kalau kantung tak turun jgk saye Akan di cuci Rahim pade minggu ke 13 Dan doc bgtau mmg tiada bius diberikan utk dnc walaupun dlm surat referral pakar tu Ade mengatakan dnc saya perlu dibius krn kantung melekat dgn baik Dan sy dah mkn duphaston agak lama. Saya decide utk balik Dan plan utk pegi swasta pd esok hari. Saya doa pade tuhan utk mudahkan urusan saya. Esok pagi pkul 9 janin keluar sendiri tpi sy tak terus ke emergency sbb penat layan contraction🤤sye monitor tgk darah pun makin kurg lepas janin dah keluar. Keesokkan baru saya pergi, pada saya dgn pengalaman gugur yg lepas kalau xde Pape yg emergency contohnya mcm pendarahan yg teruk semasa keguguran, saya decide utk rehat dulu sbb sekali dah smpai emergency mmg dorg Akan selok mcm2 nak check Rahim kan. Saya jujur je dkt doc ckp saya xnak terus pegi ke emergency sbb tgh sakit Dan xde pendarahan teruk. Doc mmg akan bising sikit sbb tkot pendarahan xnak stop or Ade sisa tertinggal kt dlm Rahim. Doc dah check, dah selok, dah scan tvs, semua mmg mujur complete miscarriage Dan doc amek janin yg sy bawak tu utk diperiksa punca keguguran. Balik ptg tu keluar lg seketul besar ibu jari. Hmm ternyata dah di check di klinik pakar hospital pun belum tentu doc ckp Rahim bersih tu betul2 bersih 😒. Ape2 pun jaga lah diri kita sendiri. #sharingiscaring #secondmiscarriage #doautkibudankandungan #berpantangkeguguran

Keguguran Kali kedua
8 Balas

sebenarnya sekrg kandungn sya yg ke 4 ..3 kali gugur .perasaan tkut tu tetap ada...ari2 pkir sbb bnda dh pernah jdi sebelum ni....takut tu tetap menguasai dri...insyllah kita mmpu berdoa yg baik3 sja..tp yg tentukn Allah s.w.t kan...insyallah nanti Allah gantikan awak pelangi yg indah syg....semoga segala urusan awak diperdahkan..kuat semangat ya..ank kita sedang main kat syurgaa🥹🥰jga dri jaga pantang taw...lepas ni p mengurut..insyallah selagi kita ada rahim..selagi tu kita boleh beranak🥰🤲🏼aamiin

3mo ago

alhmdulillah masih positive..10w baru🥹🥹🥹

tahun 2022 sy gugur complete misscariage kat rmh .. janin tu kluar.. terus suruh bidan cuci pastu suami tanam terus.. mmng tak nak bawak p klinik..takut dorang amik jadi uji kaji😅😅 smpat amik gmbar je masa tu .. lepas gugur terus panggil bidan urut bagi lancarkn darah tu..

Salam takziah. Insha Allah ad rezeki lagi. Amin. Last time untuk tentukan sy complete gugur selain scan doktor ambil bacaan betahcg. Kalau bawah 9 dah complete gugur.

takziah puan... puan sangat kuat...... ❤️‍🩹

3mo ago

saya tak kuat mana, cume mentally prepared saje... Insya Allah kalau tuhan ckp belum rezeki lg, saya terima. terima kasih 😊

Salam takziahhh puan 🤲🏻🥺🫶🏻

jgn putus asa..cuba lagi❤️

allahu sis.. takziah ya sis

3mo ago

terima kasih byk 😊

Salam takziah puan ..