BABY POOP POOP

Salam Hi mommies. Normal ke baby berak 4-5 kali sehari? Baby belum makan, fully bf. Lagi 2 weeks baru start makan. Nak kata cirit birit, takde tanda2 dia sakit perut pun. Boleh main, gelak, senyum mcm biasa. Mlm masa tidur x berak plk, siang je lps 2,3 kali menyusu berak. duk ulang2 mcm tu. Najis pun normal mcm biasa, tak cair. Hari tu sy bimbang kot sy salah handle ebm, botol x cuci betul ke, baby x sesuai ebm frozen ke, so sy stop dulu drpd bagi botol 2 harini. Fully direct feed dgn sy. Tp still sama baby berak n harini masuk hari ketiga dia ulang berak. Anyone tau kenapa ya?

1 Balas

Hi mommy. Normal baby berak sehari byk kali. Anak saya pun sama. Kadang2 7-8 kali sehari. Kadang2 cair sgt. Dont worry ye mommy. Normal je takde masalah. Byk minum la tu hehe asyik nak poo je. Kadang 2-3 hari sekali je poo. Kadang 2-3 kali poo dalam sehari. Baby ni banyak surprises hahah. Janji baby sihat and active ye

4y ago

Normal juga. Actually formula and breastfeed sama je. Ada baby yang berak byk kali. Ada yang tak. Berubah ubah. Janji dia berak tak sakit ke cirit ke tak apa ye. Baby kalau susut badan bukan sebab byk berak. Kalau cirit tapi kurang minum/makan mungkin dia tak sihat. Nanti kalau dah start makan bagi makanan seimbang. kalau baby sihat je dont worry. Byk berak maksudnya lawas. Bagus digestion dia.