apa patut buat?

Salam/Hi mommies , nak tanya kemarin dah 39w so kiranya last review dgn doktor tapi masa otw pg klinik mmg dah rasa sakit area bawah perut so masa smpai ada bagitau doktor sakit area tu . lepas cek dan scan kandungan Alhamdulillah semua okay terus kena buat ctg dan mmg dah ada mild contraction (doktor ckp tu tightening kalau xsalah) . lepas ctg trus doktor cek dah ada bukaan 4cm should be masuk ward la kan kalau dah ada bukaan 4cm tapi contraction xkuat dan air ketuban pun belum pecah . lepas review trus call mak tnya kena msuk hosp dah tapi mak kata tunggu dulu smpai rasa btul2 sakit/ pecah ketuban 😅 sampai ke harini contraction on off dan masih boleh tahan . is it okay? kalau kita rasa nak tnggu dulu sbb baby pun aktif gerak dan tak ada tanda2 lain . terkejut jugala bukaan dah 4cm tapi contraction on off tak sakit dan boleh tahan . ada tak pengalaman mommies mcm ni? #firstbaby #ingintahu #seriusnanya

23 Balas

Saya terbukak 2 cm dr dh suruh masuk ward. Bukaan 4-5cm saya dh guling guling sakit layan contraction. And then stuck dekat 4 cm berjam until dr pecahkan air ketuban. Lepas tu sekejap je bukaan jadi 10 cm. Saya beranak haritu jugak ye. Mcm mana awak bukaan dh 4 cm tapi masih relaks lagi ni. Walaupun sakit tu boleh tahan, awak tak risau ke kalau pape jadi kt baby?

9mo ago

Hi sis saya pergi hospital dlm pukul 7 pagi and masatu nurse check dh 2 cm. Pastu saya rasa around pukul 11 lebih kot my gynae dtg and check saya dh 4-5 cm dh. Untuk first baby saya rasa mcm tak de la lama sgt..