Luka episiotomy

Salam mommies, mommies ambil masa berapa lama ya untuk luka episiotomy untuk fully sembuh? Saya 17 hari tapi masih dalam proses recover.

7 Balas

Sy 30 hari bru cabut benang ank no2.. ank first 2minggu dh cabut Okay semua.. bagi sy depend on hospital jgk diaorg jahit, sbb ank dia first hospital HUSM jahit cantik skejap je elok.. sy sapu manjakani dgn sapu cream hydroactive gel bru okay

sama lah dgn saya hari ke 18 masih proses recover lagi, part hujung yg kt benang simpul tu yg sakit n merah sikit, part lain tgk mcm dh tkde benang..awak masih sakit teruk lagi ke?

4mo ago

try lah tengok wak guna cermin, sy tak rasa jahitan terbuka tu, or minta husb tengok kan ke, sy haritu nurse kata lebihan benang je sbb tu sakit..skrg sakit yg sy rasa dgn merah tu dh tkde myb sbb sy kerap pakai ubat kuning, sy guna botol spray..awak dh brapa hari pantang?

sy 2 minggu alhamdulillah dah bole pkai seluar jln x sakit. 3 minggu benang luruh semua dah bole buang air besar mcm sebelum beranak

Sy pon hari ke 18 jugak sakit lagi bile cek benang still ada lagi n merah2 lepastu sakit buasir ada Tips pape tak ?

4mo ago

Sy mkn ubat pelembut najis jee , lepastu pakai ubat kuning jee tapi still ada merah2 lagi benang dh tertanggal sndri daa dia warna putih Tpi still nmpk merah2 risau luke terbuka jee

Saya sendiri ambil sebulan untuk fully recovered. Episiotomy mommy with 2nd degree tear.

sama lah dgn sy, kkdg stress bila nk baik lg2 bila baca org 2 minggu je dh recover

normal. Sy dekat2 habis pantang baru okay. sebab jahit 2 kali