Bayi jarang berak

salam and hi mommies... bayi saya berusia 2 bulan lebih dan belakangan ni dia jarang sangat berak... 4-5 hari sekali baru berak... is it normal? tapi dia kencing banyak laa jugak....saya bagi susu badan+ fm tapi more to susu badan laa ...fm sehari dalam sebotol 60ml tu ja #pleasehelp #firstmom #seriusnanya

2 Balas

Baby yg minum susu formula, patutnya berak. Anak adik sy mcm puan jugak. Sehari sekali formula itupun time tidur malam supaya baby rasa kenyang lebih lama, selebihnya mmg susu badan. Tapi kerap jugak berak dlm sehari tu 3-4 kali. Bagi sy kalau dah formula 4-5 hari tak berak tu, tak normal puan. Boleh tengok baby tiap kali berak ada meneran sampai merah muka ke? Jenis najis dia okay tak? Kalau rasa was2 better ke klinik dptkan khidmat nasihat Dr

1y ago

haah betul sekali berak mmg teran sampai merah muka tapi najis dia tak keras pun saya tengok... and warna kuning macam biasa cuma ada ketulan² macam jagung2 tuu.... terima kasih share pengalaman ... saya akn dapatkan nasihat dr.

kalau kata campur tak normal ,mmg kena berak hari2x, kalau fully bf ja normal tak berak.

1y ago

haah campur tp tak habis pun kadang sebotol tu ....dia minum dalam 30ml ja fm sehari... selebihnya mmg bf jaa