Bby tolak airmasak

Salam mommies baby sy ni cukup payah nk minum air masak. Mnum sikit pastu menangis mengamuk nak susu jugak tiap kali lepas makan. Hritu ada terbaca dlm fb akak ni bby dia tolak air masak jgk kalau bg smpai nangis2 jadi dia cmpur ngn susu maksudnya kalau 4oz air cuma letak 2 sudu susu mcm cairkn susu tu la. Boleh tak kalau buat mcmtu ? Sbb kalau sy pakai syringe pun mmg dia akn ludah buang balik ?

10 Balas

Kalau baby below 6bulan better jgn beri air masak dlu sis ... banyak kesan buruk.. bukan tak bole bagi.. tp kena refer doc n kerap baca artikel tentang pemakanan bayi usia 1-5bulan.. sbb dlm usia tu cuma perlu susu ibu atau susu fm sahaja .. tapi klau bayi dah umur 6bulan ke atas , kena usaha pujuk baby lagi laa 😄😄😄

Waalaikumussalam sis... Baby sekarang bijak2 kan.. Tau air masak xde rase xsedap.. Same cam anak sy... Dua kali teguk je pastu di luekk x nak... Sekarang tiap kali lepas makan sy bg air campur madu... Ade rase manis sikit... Emm.. Elok dia minum... Lgpon madu elok untuk penghadaman n elak batuk n selsema... Try la..

5y ago

Xsesuai bwh setahun

Xpe.. Baby bukan kene minum air masak byk2 pon.. Takat bilas mulut die lepas mkn puri je.. Bkn nk bg amount mcm minum susu.. Air kosong tu jgn sesekali campur glukos la madu la.. Lg la baby akan reject terus air kosong. Baby minum susu formula ke? Susu formula biasanya manis ada gula.. Tu yg baby sedap minum..

permulaan umur 6m memang susah nak diajar minum air masak. Tapi, setiap kli lepas makan, jangan lupa suapkan guna sudu. setakat dua tiga tu pun dah kira okay. Janji susu dia minum la kan. Slowly ajar, soon ajarkan guna cawan baby tu.

pelahan2 xpon.Guna straw botol..Mcm anak sye bg mnum gne.Straw botol bru nak smpai skrg..Cwan sudu smua xnk..Bg air msk klu dh 6m keatas n start mkn sb air msk tu mlwaskn perut

5y ago

biasa mula2 sis..Anak sy xnk jga mnum sikit2 je..Lst2 dia rse dhga n panas bnyk mnum air masak..

Setahu sy baby seeloknya bagi air susu ibu sahaja...jangan bagi selain dari tu..even air masak pun..kecuali la memg kes takde susu and terpaksa cari alternative lain

Anak baru 6m mmg normallah xnak air masak. Just keep intro saja xperlu paksa. Usia ni xperlu air msak byk pun. 2-4oz sehari dh ckup

baby tu umur berapa ?

Baby umur berapa?

Baby sis bru bln.. baby bawa 6 bulan tak boleh bg minum air.. kena minum susu ibu or susu fomula saja