Baby belum pandai bercakap

Salam mommies! Anak saya 1 tahun 4 bulan still belum pandai bercakap. Masih babbling baby. Dia cuma reti sebut “bye, maaa, bak (nak), mam (makan)” tapi dia faham kalau kita cakap ‘no’ atau panggil nama dia. Kalau nak sesuatu dia tunjuk benda tu. Kalau kita ajar dia words baru nanti dia senyum2 malu je pandang muka kita balik😩 dia taknak ikut sebut. Macam mana ya mommies nak ajar dia bercakap?. Sbb ada kawan anak sebaya dia petah betul bercakap huhu. Ni dah kira speech delay ke? #newmom #adviceplease #FTM #worriedmomhere #firstmom #firsttimemom

6 Balas

just banyakkan sembang dengan dia. sembang macam sembang dengan orang besar, explain apa kita buat etc. jangan pelat2 cakap dengan dia, jangan guna bahasa baby. nanti lama2 dia boleh catch.