Allergi antibiotik

Salam mommie, sy batuk sakit tekak n selsema. Pergi klinik doc ada bg ubat batuk (hisap), selsema, antibiotik, air garam. Sy mmg alergi antibio tapi tak tahu dalam group apa. Sy makan antibio tu terus keluar alahan (badan merah, gatal, panas dekat leher). Sy dah stop antibio tu, tapi soalan sy, adakah akan effect pd baby dlm perut ? Sy mengandung 14m. Doc tahu sy preg #ingintahu #seriusnanya

4 Balas

Sepatutnya kena maklumkan pada doctor yg kita alah pada antibiotic tu. Doctor akan buatkan kad alahan ubat so senang nanti pergi mana2 klinik / hospital tunjuk kad tu. Bila inform doctor, dia akan tukar ke ubat lain yg serasi ke badan kita.

Bahaya kalau tak habiskan antibiotic. Doktor selalu pesan kalau dapat antibiotic kena habiskan sebab dosage terkawal. Awak perlu check type of allergen. Senang bila dah tahu. Apa apa pun awak kena consult semula dengan doktor di klinik tu.

sepatutnya kena maklum dgn doktor yg kita ada alahan ubat. sbb alahan ni ada jenis yg boleh bahayakan nyawa. kalau simptom makin teruk, kena pergi klinik semula & bgtahu doktor. tp kalau semakin baik, stop pun takpe.

masa mula2 dpt tahu sis tak minta dr tulis dlm card ke. allergy antibiotik jenis apa?