Susu Formula Utk Newborn

Salam. hi momies. nk tnye, untuk newborn, susu formula ape yg bagus, yg momies smue boleh sarankn? sbb nk standby, kot2 time bersalin takut susu bdan tak boleh nk kluar.

7 Balas

sil sy bagi nb dia dumex dupro. sis blh beli pek kecik dulu klo nk standby. nak share pengalaman sy bersalin september bru ni dekat HTA. sy czer, susu badan sy keluar lambat sehari. wlopon sy dah bagi bby hisap direct, boleh rasa dia hisap kosong. mmg berbeza compare waktu ank sulung dulu. yg 2nd bby ni takes time susu badan nak keluar. pastu, sy minta nurse bagi susu fm dulu dkt bby since bby lapa & muka ank sy dah start kuning. nurse ok je dia terus amik bby bagi fm hosp. paed dtg check tgk bby kurang air dlm bdn. reading kuning pon dah naik tinggi. so, kena tahan bby dekat nicu. sementara ank dkt nicu tu sy minta tlg nurse yg ronda dgn puting tiruan tu check balik susu sy dah ada ke belum. sbb sy ada buat urut & stimulate breast guna breastpump mlm sblm tu. bila nurse kate dah ada, dia tunjuk cara marmet & collect susu kolostrum guna syringe bubuh dlm bekas kecik utk hantar dkt nicu. sy discharge dulu dari bby. dkt rumah sy sambung buat sesi pam susu every 3h utk hantar hosp esoknya. waktu sy dtg tu, paed inform bby dah boleh discharge dari nicu & masuk wad biasa. sy pon boleh room in dgn bby since dah ada katil kosong. waktu room in dgn bby, sy rasa nurse skrg sgtla baik hati ya explain. siap inform lagi mana2 ibu yg perlukan bantuan penyusuan or if perlu nak topup susu fm just panggil je nurse yg ronda setiap 3j. tak rasa stress langsung waktu room in dgn bby compare waktu ank sulung dulu. 1 hari je sy room in dgn bby esok dah discharge. waktu room in pon bby sy dah fully bf. tapi sy perah juga susu badan bagi guna feeding cup dkt bby. sy nak make sure bby sy cukup intake susu sbb bby time ni dia df skjp sgt. so, lps susu bby sy elok je tido bwh lampu biru. paed yg bagi discharge pon gelak tgk gaya ank sy tido bwh lampu lena sgt sampai pusing bdn. tak nangis pon. alhamdulillah.. my point is sis boleh je request dekat nurse susu fm hosp bagi bby dulu & jgn malu or takut utk minta tlg nurse bila sis rasa susu sis tak ada. always set in your mind, yg susu u ada & cukup utk bby. inshaAllah.. sy doakan semoga dipermudah urusan sis bersalin nnt. aamiin yra

Saya bagi lactogen.. Saya bersalin minggu lps dkt hsa jb.. Memang x blh nak bg susu formula.. Tp saya suruh je mak bawa masa waktu melawat.. Sbb baby asyik menangis.. Saya bersalin czer susu badan lambat kluar.. Baby asyik menangis.. Bila bg tau misi pun dia tetap suruh bagi susu badan wlpn masa tu memang x kuar.. Susu formula memang kena Cuba tgk sesuai ke tak ngan baby..

Lepas bersalin susu badan tu ada je. Awak kena picit sikit nipple tu bgi nmpk ade susu keluar sikit. Then, bagi baby isap kerap setiap 1-2 jam. Nanti keluar susunya. Sy masa bersalin mcm tula. Sedih x de susu. Lepastu, misi tolong picitkan nipple bgi kuar susu sikit baby dh mula isap lama2 basah baju sy ada susu. Kena kerap bagi baby isap untuk ransang pengeluaran susu

beli pek kecik dlu sbb kena try&error sy first guna dupro tp tak ngam bby sembelit ...scond guna lactogen..prcubaan ke 2 kali susu ngam dgn bby .ada trbalik lactogen tak ok tp dupro ok .ada dua2 tak ok .. smua susu kena try&error 😁 agak susah sikit klau susu tak ngam kena bnyk cuba ..

nasihat sy beli yg paling murah like ducth baby and pek kecik dulu

beli pek kecik dlu

dupro, s26