SUSU NEWBORN

Boleh x suggest susu newborn ape yg bagus.. Nk standby andai kata susu badan lambat keluar.. Please.. #anak pertama #nk bersalin

2 Balas

Baby boleh tahan tak menyusu selama 2hari selepas lahir.. secara automatic susu badan akan keluar bila baby dah lahir..awak kena kerap latching baby.kena positif untuk menyusu badan. Ikut pengalaman saya..budak yang minum susu formula lebih agressive dari yang minun susu badan..anak saya kalau minum susu badan kurang menangis dan senang jaga..kalau bagi dia formula dah macam binatang... jujur saya cakap ni.. anak yang minum susu badan lebih tenang..bukan saya nak kasih takut2kan..ini pengalaman saya la..😅

4y ago

Haha😅 takde la sampai binatang tapi for me anak saya lagi agressive and dari pengalaman kawan2 lain pun kata mcm tu.. entahla..lain org lain pengalaman kot..😅😅 tapi kalau awak nak cari formula pun try yang plant base sebab takut baby alah lactose..cari yang rendah lactosa. And kalau awak cari formula pun kena banyak trial and error sebab baby tak ngam most of the time. Saya cadangkan awak beli pek kecil. And kalau awak mmg nak plan breastfeeding be prepared la kalau baby awak tolak breastmilk atau puting ibu kalau dia dah start formula and botol. Ni dari pengalaman saya dan apa yang saya baca la. Baby boleh pilih susu and puting..jadi kalau awak mmg nak fully breastfeed tapi campur susu formula maybe anak awak akan tolak puting ibu and breastmilk.kalau baby tolak nanti breast awak bengkak and trust me sakit dia lebih sakit dari melahirkan anak. Saya dah kena tu tau 😅😅.. jangan salah anggap saya nak menakutkan awak pula..

S26, ok. Sy dlu pun beli buat standby. Lebih baik prepare awal, xdelah gelabah kendian hari. Bukan nya lahir² ibu terus ada susu. Dan tak jatuh hukum berdosa pun kalo bby minum formula. Jgn turutkan ego nk fully bf tp biarkan ank kelaparan. Chill mom😊