Sakit gigi gusi bengkak semasa hamil.

Salam. Mcm mana nak hilangkan sakit gigi gusi bengkak ni ya.. sy dh jmpa doktor dh, dierg cuma bg paracetamol n ubat antibiotik ja utk bbrp hr.. klu masih jgk sakit, dierg suruh dtg jmpa lg.. xttahan rasa nya bila kena skit gigi nih.. xbole tdo mlm dbuat nya. Huhu.. ada suggestion apa² x, yg bole kurangkan bengkak gusi ni?

2 Balas

Sis ada ambil pil kalsium?.. Sy klu skip mkn pil tu masa gosok gigi mesti akn rasa sakit gigi+gusi. Esoknya sy mkn pil tu dah x sakit pula... Sy perhati selang bbrp hari sy sengaja skip mkn pil tu jd sakit balik giginya. Mgkin sis boleh cuba consume pil kalsium tu... Kakak sy pernah pesan jgn x mkn kalsium tu nnt jd mcm dia setiap kali pregnant gigi tercabut satu.. Mgkin genetik kami yg pembawakan pregnant mesti attack gigi. Padahal susu sy ambil juga 2x sehari.

2y ago

Sis ada ambil pil tambah darah mcm Iron tablet@lain2 zat besi dr KK? Klu ada jarakkan 2jam dr pil kalsium tu tau. Sbb pil kalsium tu kadang ada cmpur magnesium mcm susu. Klu mkn campur, zat besi tu nnt x diserap badan pula..

Doktor cek tak celah gigi? Mcm saya, kalau gusi bengkak ni, ada makanan yg terselit kt celah gigi

2y ago

alhamdulillah moga boleh bertahan ya.. InsyaAllah