Baby 6 bulan susah berak

Salam. Kalau baby 6 bulan baru makan berak 2 hari atau 3 hari sekali tu normal ke? Tapi bila nak berak tu susah sangat nampaknya, meneran tp tak keluar and banyak terkentut je? TYIA.

2 Balas

w'salam. sblm ni kekerapan berak tu gap berapa hari?

2y ago

pengalaman baby saya, fully bf, sblm 6bulan, gap berak dia mmg lama. 5-6hari/sekali. bila dah start makan pun masih sama, so saya bawa pergi check. doc check semua okay, takde prob, baby pun active. berkemungkinan tu mmg pattern gap berak dia. saya just pantau texture berak dia. saya ada baca juga, baby 6bulan kan baru start makan, so tak banyak, sbb tu boleh jadi gap juga, sbb lebih menyusu drpd makan. apa apa pun, boleh je bawa pergi check, kalau dia berak, check texture lembut @ keras, also boleh bagi buah/sayur untuk melawaskan penghadaman.

dia kerap berak tak?

2y ago

Takk, ni dah 3 hari berak