Panadol

Salam ibu/bakal2 ibu, nak tanya. Kalau pregnant mmg tak boleh makan panadol ye? Kalau sakit kepala biasa ibu2 biasa amalkan apa ye time pregnant?

16 Balas

Boleh. Tp pastikan mengikut sukatan yg betul. Lebih baik sekiranya berjumpa doktor dan minta ubat. Sepanjang tempoh hamil saya dulu, sakit apa je , doktor hanya blh bg panadol/paracetamol... tp bila dh ada tanggungjawab terhadap nyawa & keselamatan bayi , seeloknya walau apa pun, jumpa doktor 💜💜💜💜

4y ago

💜

Bru ni sy dmm. Skit kpala. Trus pegi klinik. Doctor ckp boleh je mkn panadol 500mg 2bji.xde mslah pn. Kalau pegi klinik dorg bg paracetamol yg 500mg jgk. Dos same mcm panadol biasa. Apa pn refer doctor dulu la.

Saya bawa tidur je. Sbb tak berani nak makan ubat panadol masa pregnant ni. Kdang2 ada org yg bdannya ok sis,tp klau tak serasi dgn bdan awk boleh bahayakan diri sendiri & baby. Better refer dokter je..

4y ago

Saya sakit kepala nak tidur pon tkboleh. Rasa nak nangis je..

Saya hari tu pening kepala sangat sangat, sampai kena warded 3 hari, doktor cakap kalau ngandung, panadol boleh makan, hari tu doktor bg paracil 😋.

4y ago

Ohyeke sis? Sbb ada yg cakap dgn saya tkboleh makan. Tp kalau sis pon doctor bg panadol maksudnya boleh lah tu kan? Thnk u sis

Sy mkn pndol klo sakit sgt kpla.... Mengnggu. ...pjok bby dl ckp mama kn mkn pndol lau tk kpla tmbh sakit.... Bby gerk cm biasa ya dia pon tendng..

4y ago

Bole.... Klo tk yakin jgn mkn

Sy klu sakit kepala skt2,sy sapu myk angin atau tido je..klu xtahan sgt br mkn panadol tp yg biasa punya..bkn actifast..2 pn sebiji je..

4y ago

👌

Boleh sis....aritu sy pning kepala mmg doc bg pracetamol...sblum tu tkot nk mkn..tp doc kata boleh mkn cuba jgn lebih dose jee

Saya tak pasti sis. Better ke klinik, tanya doktor untuk kepastian dan keselamatan sis dan baby dlm kandungan.

4y ago

Thank u sis respon

saya tidur je bila pening pale gler.. sbb tkbrani nk amik panadol ke hape melainkn doctor kasi huhu

Awk da bape week? Saya da 4bulan lbih jejak 5bulan bru brani nk mkn panadol..

4y ago

Okay thank u