OCD ataupun penyakit was-was berlebihan

Salam ibu2..ada ke pernah terkena penyakit ni ketika pregnant..sebelum ni xpernah jadi..ni skrg sjak pregnant jdi berlebihan bab kebersihan..rasa tak bersih klau mandi..mndi jadi lama..klau ade yg berpengalaman boleh share cara nk rawat??

2 Balas

itu bukan penyakit yg boleh rawat. ianya disebabkan hormon mengandung dan naluri ibu. naluri semulajadi yg nakkan kebersihan sebelum anak lahir. boleh search psl nesting in pregnancy

1y ago

yeke sis..saya sejak pregnant tiba2 jadi camtu..rasa nk bersih smua bnde..cuba kawal tpi susah btol rase..

normal tu

1y ago

sis pernah alami ke?? tpi ni mcm berlebihan sgt ..smpai berejam dlm bilik air