Saya rasa saya pregnant

Salam ibu2, tktahu knp badan ni mcm bagi hint yg sy pregnant, sy cramp bawah pusat, kerap kencing. Lagi 10hari tarikh period saya #bantusharing

14 Balas

sya hari tu last period mnggu ke-3 bulan 4.. msuk bulan 5 tu sya slalu sakit breast and nmpk mcm full 😂 langsung tak trfkir pregnant pun sbb bbrpa buln sblum tu pun lmbt period tp xda apa2 jugk.. bulan 5 lngsung tak period.. msuk awal bulan 6 tu Mula suda bdan rsa lain mcm,, breast tak sakit tpi sya yg mcm orng sakit.. cpat pnat,, slalu pening,,mknan kgmaran jdi tak sdap,, blik2 lpar,, nak pitam.. mnggu pertama bulan 6 masi xda period trus beli upt .. tnghari test mmg 2 line.. 😌 sya beli upt 2,,esoknya sya test lg.. sma je 😂

2y ago

Tahniah puan, saya tnggu delay period duly

jgn rasa2. tggu je period delay 2 mggu baru check. sbb simptom period n pregnant lebih kurg je. nnt awak jd mcm kawan saya. pastu frust sbb mengharap pulak sbb tgk org lain cmtu kita nk jugak. x perlu rushing. smpai masa ade tu, Allah akan bg. sy sendiri pun period delay 2 mggu baru check. x kisah sgt psl simptom time tu. pastu bila check double line pekat trus. itupun sy still tahan utk tak overexcited sbb kandungan masih awal lg n mcm2 boleh jadi. kandungan sy dah 4 bulan baru sy announce kat family.

2y ago

betul2. saya dulu lepas setahun ttc period delay seminggu pastu mmg ada simptom2 pregnant bila check -ve. bape hari lepas tu baru period. jd kita mmg frust la kan. so benda tu kacau hormon. padahal mmg period regular je tiap bulan. bila dah tak stress, tak terlalu mengharap, buat biasa2 tau2 rezeki lekat hehe alhamdulillah

sblm saya buat upt saya ambik masa almost nak dekat 3 minggu lewat period baru buat upt. itupon setelah di paksa oleh kawan2. sbb selalu mengadu letih lain mcm. sblm ni saya pernah ade sejarah false hope. buat upt je negatif. saya pon bekerja pon sejenis tak dok diam jugak. kejap2 ke bilik file, kejap2 kena kuar, kejap2 cover kaunter, mmg tak diam. so bila letih2 tu ingt kan letih2 biasa. itu yg ambik masa nak buat upt. takut punah harapan. hehhehe. bila buat upt, positif dah 5 minggu.

2y ago

Okay, risau juga sbb bkerja

10 hari tu mcm trlalu awal. Kalau awak asyik pikir je, 4/5 hari sblm period tuh nnti cek lah. Tapi jngan stress juga bila awak rasa mcm preg tapi line 1 je. Sbb seeloknya mmg dh lewat period baru cek. Apape pun kalau badan sis mmg rasa lain, elakkan dulu buat kerja berat2, jngan trlalu penat n stress. Jaga makan. Semoga ada rezeki sis. Aamiin

2y ago

boleh kurangkan buat kerja berat means angkat brg berat2. dan teruskan mkn folic acid vit c mcm tu

saya dulu lagi 3 hari tarikh period saya dah check sebab rasa sakit lain macam. sekali check 2 line 🤣 buat kerja lasak memang nak check sebab takut pregnant tapi kita lasak. kesian baby. dah check tu baru lega hati. kalau tak 2 line pun takpe janji dah check. takde la asyik terfikir je 😬

2y ago

Boleh tanya apa tanda2 puan yg mnyebabkan nak check awal?

kalau belum sampai tarikh period tu maybe simptom2 nak period bagi saya simptom pregnant dan period sama takda beza .. saya dulu sebelum ada anak sama selalu keliru sebab sama je simptom period saya macam orang pregnant last2 cek upt -ve apa2 pun puan tunggu betul2 delay baru cek ok ..

2y ago

Baik, tmakasih puan

kalau excited nak check boleh je beli upt murah2 mcm dipntell tu check tiap2 hari sampai delay period utk tenangkan hati sis yg tertanya2 😂 kalau double line, dah delay period beli la clearblue pulak

2y ago

ada je yg belum delay tp dah dpt detect kalau upt sensitive. tp ikut jgak ada yg hcg rendah dah delay sebulan baru detect. badan setiap org tak sama sis. sbb tu saya suggest beli upt murah2 then test je tiap hari sampai delay period sbb tertanya2 & mmg yakin diri pregnant 😁

lagi 10 hari lambat lagi pun kalau nak check. kemungkinan tinggi disebabkan hormon yg sedang naik turun pun boleh buat simptom sama. mcm pms. pre menstrual syndrome yg mmg jadi before period

2y ago

Betul, tu yg sy tak check dulu tu. Tunggu missed period dulu. Cuma berbeza pula pms kalini, ada sengal dkat ari2

Awal sangat ni nak cakap mengandung atau tak. Tak payah fikir banyak sangat nanti susah tidur. Tunggu hari period, kalau still tak period lepas beberapa hari tarikh period, boleh check UPT.

2y ago

setuju. 10 hari before period terlalu awal. sdgkan ada yg dah delay seminggu pun tak detect lg upt

saya lagi seminggu tarikh period Dan gatal tangan nak cek upt Alhamdulillah 2garis Dan skrg anak dah nk 3bulan .. try je sis untuk tenangkan hati 🤣

2y ago

Okay, skarang tgh tunggu lagi 7 hari utk next period huhu