luahan

Salam ibu2 sya nak luahkan perasaan risau saya. Adakah sya patut risau kalau dok cakap telapak kaki baby macam x normal sikit clubfoot(bengkok).... Slepas sya buat detail scan sampai skarang sya risau dah fikir macam2 kesian baby. ?? Adakah yg jadi macam sya? Boleh ke disembuhkan kaki clubfoot tu? Adakah jadi masalah untuk baby.. Sya cakap dekat suami, suami cakap kalau smua ok baby mesti xda apa jangan fikir macam2... Tapi sya sbagai ibu menti fikir macam2.?? Ya allah risau nya,smoga la baby sya sihat2 smpai bersalin nanti.. #babyfirst

14 Balas

Saya doakan semoga sis dipermudahkan urusan dan moga anak sis lahir dengan keadaan normal, cukup sifat, sihat wal afiat. Allahumma Aamiin 🤲🏻🌹💕 Kisah anak saya lain pulak sis. Anak pertama, lahir bulan September tahun lepas, 2019. Masa dia umur 1 bulan, doktor kk kata anak saya kaki bengkok. Dia nak buat surat rujuk ke pakar Pediatrik. Saya ni sis, runsing. Dah lah anak pertama. Mengenangkan sejak lahir, anak saya hampir setiap hari datang klinik dan hospital, cek kuning. Tangan kiri kanan sampai biru, lebam kesan cucuk jarum. Ambik darah. Lama kuning dia, sampai test untuk prolonged jaundice. Tak cukup dengan tu, lepas tu doktor kata kaki bengkok pula. Hati ibu mana yg tak sedih. Balik kk, saya terus search kat Google pasal kaki bengkok. Rupanya ada kasut khas yg boleh baby pakai untuk elok kan kaki dia. Kalau dirawat sejak baby, InsyaAllah akan sembuh. Jadi, saya positif kan diri. Setiap hari berdoa. Tak henti2 berdoa semoga Allah sembuh kan anak saya dari sebarang sakit. Mudah2an kaki dia tak bengkok. Bila tiba masa appointment dengan pakar Pediatrik, doktor Pediatrik kata pada dia, dia tengok kaki anak saya macam normal. Tapi tak pe, sebab doktor kk dah buat surat, dia rujuk kan anak saya ke unit cara kerja. Unit cara kerja ni yg buat kasut untuk baby kaki bengkok. Saya ke sana. Doktor di situ check kaki anak saya sebelum decide on next appointment. Tapi alhamdulillah, dia kata kaki anak saya normal. Tak perlu next appointment.. Saya sebagai ibu rasa bersyukur sangat. Alhamdulillah 💕

4y ago

Amiin sis tq,, i hope smua baik2 je.. Just perasaan risau tu tk boleh hilang. Macam terbayang2 kat fikiran kesian baby 😣

Waalaikumussalam wbt... Insya Allah... Harap baby sis keluar nanti dalam keadaan sihat dan sempurna semuanya... Macam saya masa preggy banyak kali jugak scan... Alhamdulillah semua okey... Tapi masa bersalin, bila anak keluar, anak saya takda cuping telinga (anotia)... Kiri kanan takda cuping telinga... Anak lelaki... 2minggu dok wad... Kalau boleh saya taknak bawak anak saya balik rumah... Malu nanti orang datang melawat... Bila balik rumah ada ja makcik2 bawang kata macam2 kat saya... Sekarang anak dah 8bulan... Still segan bila keluar beli barang... Tapi semua ni rezeki & amanah dari Allah... Saya kena terima... Insya Allah baby sis sihat sempurna semuanya...

4y ago

Allahu... Smoga sis tabah ye, i hope baby sya sihat2 je. Bila dengar macam2 kelainan je sya dah start fikir macam2.😣

Waalaikumslm.. fhm perasaan ibu, mmg risau sentiasa.. Tp sis, sy ada soramg kwn ni..Dia mgadu slps buat detail scan, doc ckp bontot anak dia tu mcm kecik xsesuai badan,dia mngis je kenang ank dlm kandungan tp alhmdulillah anak lahir cukup padan semuanya.. Xde apa yg kurang, anak dia pun kemain tembam..sdgkan adik sy sdri sis,buat detail scan ,doc ckp ade ketumbuhan kt otak anak.. Allah, fhm kn perasaan risau,sedih tu mcm mna. Tp anak dia lahir cukup semuanya xde apa jgk yg kurang,sihat walfiat.. Itulah kuasa ALLAH SWT. jom sama2 kita byk2 kn berdoa utk anak dlm kandungan kita supaya dia dilahirkan sihat sempurna..Amiin 😇🤗 #DoadanTerusBerdoa..

4y ago

Amiin sis smoga smua dipermudahkan dan allah bagi mukjizat kat saya. Amiin ya allah

Macam kes saya, semasa detail scan doktor cakap semua normal.. Tapi semasa minggu 35, buat scan mcm biasa tiba2 doktor kata, eh kenapa kaki baby mcm pendek.. Tak sesuai dgn weeks dia.. Saya punyalah risau, sampai menangis.. Rujuk dengan pakar, pakar kata ok tak ada yg abnormal.. Saya banyakkan berdoa..baby lahir 36 weeks sebab saya ada darah tinggi.. Syukur baby lahir normal.. Saya doakan segalanya berjalan lancar bagi puan.. Semoga dipermudahkan..

4y ago

Sm mcm sy sis doc pn ckp cm2.. Doc pn ckp kaki ank pendek ms scan 33w.. Rsau sgt rasa hrp mesin scan yg slh😔

Positif kan diri ya dear.. Sy mse preggy dlu 2x detail scan smua normal.. Tp doc ckp baby mcm tinggi, bler lahir kaki dia mcm bengkok skit sbb kdudukan kaki yg lama dlm rahim mcm tu.. Sy & suami alhamdulillah positif je..xpe nnt blh pegi fisio & ada jln utk pulihkan blik.. Kena sabar byk².. Baby pn sedih klu mkayh dia pn sedih.. Jnji bby sihat smua ny pn alhamdulillah..

4y ago

Aamiin sis smoga dipermudahkan ..harap2 kaki baby sya boleh diubati.

Jgn risau sis.. Isyallah boleh sembuh.. Ank sdra sy.. Msa brslin.. Baru dpt tahu telapak kaki die terkulai... Luluh hati Mak die.. Tpi skng alhamdulillah dah okey n brjln gan biasa.. Cuma nk mntk doa spya ank sdra sy nyer ank pulih seperti knak2 lain.. Sbb die mengidap leukemia umo baru 2 tahu lebih..

4y ago

Allahu, smoga dipermudahkan segala urusan anak sedara sis..

Tngok keadaan puan.. bila bersalin nnt.. klu terok mungkin doc suggest lain2 utk baby.. klu sikit je.. bila lahir to puan urut kaki toh bg elok hari2 buat SBB tulang2 baby lembut LG utk membentuk.. tp mintak2 X de pape.. doa banyak2 puan.. jngn stress2 Sian baby.. smoge semua Nye baik2 je aminn...

4y ago

Amiin smoga sis, i hope smua baik2 je.. Tq sis

Jgn risau sgt sis..takut stress nnti.. InshaAllah..tggu bby lahir dulu..tgk mcmn.. Mcm saya ..kaki ank bengkok sikit..siap bg pakai kasut khas LG...Dr bg appointment bt terapi kaki,smbil urut kaki dia..xsampai setahun pun bt terapi tu..dlm 2-3 bulan je. Alhamdulilah..sekarang dh ok..

4y ago

Alhamdulillah sis smoga anak sya pun macam tu,risau sngat. Bulan 5 ni insyaallah jumpa anak sya nak tengok macam mana..

Doa yg baik2 ya. Kakak sy pun anak dia clubfoot juga..masa baby kaki kena simen. boleh baik cuma kena pakai kasut khas. Baby kakak sy dh setahun 4 bulan rsnya, dh boleh jalan tp still pakai kasut tu.

4y ago

Amiin makasih mum.. Smoga smuanya baik2 je.. Kalau rasa risau hari2 slalu fikir,smpai suami pun nyesal bagi sya scan. Jadi tambah fikiran. Nak buat macam mana nama pun ibu kan

Sabar ye sis...awk doa byk2..insyaallah xde yg mustahil berlaku keajaiban...tu berdasar kn scan je..sy paham risau nye kte pd bby selagi x keluar...ape yg mampu kte buat,hanya la berdoa...