Maltofer . Untuk naikkan hb

Salam ibu2 .. sy bru try makan Maltofer. Cara saya stiap pgi mkn mltofer, acid folic, b complex dan vit c . Smua satu biji. Adakah cara ni brkesan untuk naikkan HB? Ibu2 boleh share pglman tak? #firstmom

16 Balas

moltofer jenis tablet ke sis mkn...klo jnis tablet xpyh da mkn acid folic.bcomplex sbp smua dah ada dlm 1 tablet tu....cuba sis try mkn 2 biji sehari minum dngn air limau kasturi pakai madu atau xperlu letak pun boleh....hari² mnum dgn air limau....sa tu hri mkn moltofer sebiji mnum dngn air kosong ja tpi xnaik² cya up pg 2 biji sehari naik sikit ja ....nurse kk bg sa tips so try la mnum dngn air limau kasturu dlm 1 minggu lebih ja hb cantik....

1y ago

boleh sis..ada vitamin c tu...air lemon pun boleh ikut tekak sis mna yg boleh trma dn ngam dekat badan...kalo cya sda cuba sulang dengan jus sunquick lemon tu tpi xjalan....sulang dengan air limau baru naik hb

Overdose kang Maltofer fol tu dh complete.. Dpt kn nasihat doc klau hb drop below 10.9 doc akn naikkn bijik maltofer tu Ketahui function ubat Mcm awak demam sahaja tapi pergi mkn ubat selesema ubat batuk ubat kurap yg xde kaitan https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

saya makan maltofer 3 biji sehari, hb dah naik cantik, sekarang dah 8 bulan pregnant, mkn sebiji n 2 biji sebelum ni xnaik, doc suggest suruh makan 3 biji baru naik cantik dari 10.1 naik 12..nurse pon cakap mana2 kk memang dorang suruh makan 3 biji je sekali makan, dah xperlu vitamin apa2 dah sebab dah lengkap dalam tu semua ada

12mo ago

sekali mkn je terus 3 biji tu

mmg doktor suh mkn mcmtu ke? sy baru ni acid folic+iron+b complex, hb drop doktor suh tukar mkn maltofer 2 biji je sbb dlm maltofer tu dh ada acid folic,iron dan b complex.pastu sy mnum pati delima 1 sudu sehari,xtau la lagi result mcm mana..naik ke turun.result darah x keluar lagi

Penyerapan iron sebaiknya semasa perut kosong. 2jam sebelum mkn atau 2jam selepas mkn. Elakkan pengambilan kafein semasa ambil iron serta elakkan ambil iron bersama kalsium. Iron sesuai diambil bersama minuman mcm jus yg tinggi kandungan vit c seperti oren/delima yg tanpa gula.

makan before breakfast. kalau ada minum kafien(coffee, nescafe, tea, milo) gap kan dgn pengambilan kafien sekurang2 nya 3jam. jangan makan ubat dgn susu. boleh makan ubat dgn air sunquick tanpa gula. boleh amalkan jambu batu, delima, ulam raja, bayam, hati, kerang

Banyak nye makan.. betul ke cara makan tu? Setahu sy acid folic dah x perlu makan yg biase tu, sebab dlm maltofer tu pn dah ade semua. Jgn bergantung byk ubat sgt sis, kena makan benda2 yg blh naikkan hb jgk

hai sis maaf ganggu,nanti isi lah sample pampers ni untuk baby nanti tau🥰, quality die sangat best ,pampers terbaik d japan🤩 https://www.merriesfamily.com.my/r/RYXDB5 #sampelpampers #samplepercuma

Sebelum tidur saya mnum susu HL+2 biji kurma ajwa. Bangun subuh mkn maltofer fol 2 biji. 2 jam lepas tu sarapan susu HL+ 2 biji kurma ajwa. Alhamdulillah stiap kali checkup atas 11.3

Saya makan obimin, hb 11 je. Jd doc tukar zincofer. Tp 1-2jam lepas makan, mesti muntah. Sampai hb turun 10.4. Skrg ambil maltofer. Alhamdulillah da naik 11.4. Saya makan sebijik sehari