nak tanya

Salam ibu2 smua. Sy nak tnya. Keputihan mmg bnyk ya masa preggy. ? Sbb Sblm ni sy mmg tak da kputihan pn.

9 Balas

Jaga2.. bila dah hujung2 pregnant ni kena tahu bezakan air ketuban dengan keputihan tau. Sebab pengalaman saya masa admit wad nak bersalin dulu, majoriti ibu muda admit sebab ingat dah keluar air ketuban tapi dokter check rupanya keputiham dia teruk.. waktu saya admit dulu saya dah buka jalan nak bersalin tapi too slow.. bila rumah jauh dr hospital, terpaksa check in hospital awal.

4y ago

Sama2.. semoga bermanfaat utk semua..

Normal tu. Minum byk air kosong. Ada setengah mcm sy, time pregnant kencing pun bau kuat. Chck doc, dia ckp xde prob. Sometimes body interact dgn supplement, jd mcm tu. Penting minum byk air kosong. Sy msk 25 minggu ni, bgn je mesti ada. Sy amalkan mencuci guna feminine wash herbal, putik telaga dara jenama JRM. 3 kali sehari, sy akan cuci. Just to make sure it cleans.

Betul sis normal. Tapi kalau gatal2, berbau atau pun dalam kuantiti yang sgt banyak, tu dah tak normal. Kena bagitau doktor. Doktor mungkin bagi ubat keputihan yg insert kat bawah tu.

Ikut pd individu Puan.. Ada yg msa prgnant bru ada kputihan, ada yg msa prgnant takda.. Klu byk, gthu ja nurse/ doktor..nant dorg akn bg ubat untuk cntrol kptihan tu..

Kalau keputihan tu menganggu.cth gatal bau..sila jumpa doc.mayb ada baketria..bahaya utk awak dan baby dlm kandungan..doc akan amik sample utk diuji

Normal tu sis.kalau keputihan x berbau xdak mslh.tp kalau berbau nt jumpa doc bg taw.nt doc bg ubat.

Sy masuk 38w ....kputihan mkin byk

Ya memang begitu

Tu normal