BSP TINGGI

Salam ibu2 semua.. mohon pandangan saya skrg bru msuk 35 weeks. Kemarin ada bt review bsp kt hospital doc ckp bsp kali ni tinggi plk bacaan lps pkul 11 tu 6.9. Sebelum2 ni ok paras normal. Doc bg peluang lg nk tngk n kena buat bsp setiap minggu. Soalan saya klu next time ditakdirkan bacaan bsp saya tinggi doc akn proceed dgn insulin ke mcm mana eh. Ada ke da nk masuk 9 bulan bru cucuk insulin atau dorg paksa beranak awal je??#ingintahu #newmom

BSP TINGGI
9 Balas

Sekarang ambil ubat ke utk kencing manis ke? Pengalaman saya, masuk 33 week BSP tak OK sbb tak jaga pemakanan. So, on metformin. BSP masih tak OK. Teruskan metformin tanpa insulin. So, doktor arahkan Induce of Labour pada minggu ke 37. So, saya terima "surat jemputan" ke wad bersalin untuk menjadi prosedur IOL tu. Reda. Tenang. Itu yg terbaik untuk kita dan kandungan. Keadaan kita tak sama ya. Ikut arahan doktor nanti, jaga pemakanan dgn betul. Boleh follow group FB KELAB PESAKIT DIABETES / KENCING MANIS (LCNS & NO SUPPLEMENTS) Ramai ibu GDM dapat kawal bacaan gula dgn baik di situ.

3mo ago

Skrg doc x ckp apa2 lg kena mkn ubat ke x . Dia sruh buat bsp lg tp tiap minggu nk monitor. Itulah apa2 pun kena redha je lah apa yg trbaik utk baby 🥲

Halu, sekarang sy 35 minggu pregnant. Memang ada GDM & PIH. senang kata, ibu mengandung yg high risk la. sy sangkut kencing manis masa 30 minggu sbb minum air gula sangkut, bacaan tak berapa lawa. dah cuba diet control tp tak berjaya, last2 on ubat metformin. Setakat ni mmg on metformin saja, tak sampai lagi insulin. Skrg ni sambil2 mkn ubat sambil kawal cara pemakanan la. Dan memang kalau high risk kena beranak awal 2 minggu dari due. 37 or 38 minggu la kena beranak ni. Tunggu date masuk wad serah diri lg.

3mo ago

Rasanya depends dengan berat baby kot, kalau baby besar memang czer. And kalau dlm 37 atau 38 minggu masuk wad takde tanda2 nak beranak lg memang kena induce. Kena paksa gak beranak dlm minggu tu sbb kalau nak tggu 40 minggu mmg sah2 baby akan besar.

macam saya juga la haritu bacaan 6.9 terus kena pantau setiap minggu tapi dr saya jenis suka ugut bagi takut nak kasi ubat la insulin. In sha allah utk mkn pagi tu jangan ambik carbo banyak sangat mummy, breakfast nasi ke roti boleh je cuma lepas tu sulam air masak banyak.

3mo ago

Cuba makan tosei je waktu pagi. Tosei mmg rendah sgt kalori. Kalau bosan air kosong/air suam, minum air lemon/limau. Makan tgh hari baru makan nasi segenggam, lebih kan sayur, ayam/ikan bakar. Sy kalau hari kena buat bsp, macam tu lah sy makan. Hari tak buat bsp, baru sy minum air manis sikit😅😆

Saya first trimester dah sangkut gdm. Takde diet control, terus dpt metformin 2 biji sehari, lepas tu 4 biji sehari, lepas tu insulin terus 3x sehari. Skrg dh 34weeks. Tarikh serah diri belum dapat. Taktahu la ni normal ke czerz semoga urusan kita semua dipermudah 🙏🤲🏻

3mo ago

Hmmm inshaa allah amiinn semoga dipermudahkan urusan bersalin

Klau xjga tu ap jadi eh .. huhu kdg2 trlnggar jgk pntang mnum air mnis wlaupun tmbh air msak bnyk .. kira ttap mnum mnis la kn.. tp xsllu mcm tu.. mcm mna la nk hlangkn ktagih mnum mnis ni tmbh2 bulan puasa dgn mcm2 mknan 😭

3mo ago

Betull tuuu time2 pose ni ketagih air maniss lain mcm. Huhu siksa betul dgn dahaga nya . Klu x jaga jgk mybe bacaan akn sentiasa tinggi ja rsanya.. bahaya kena selalu pantau sendiri2 la mesin gula tu kt umah

6.9 tu paras atas pagar je sis.. masa Sy kt hospital Baru Ni.. doktor cuma naikkn dos je Dari 1biji, JD 2biji, kandungan nk masuk 38 minggu dh esok.. tp Sy kene serah diri utk bsalin ceaser 26/3 Ni.. sbb baby beso

3mo ago

Yeke mommy. Semoga dipermudahkn urusan bersalin nanti. Skrg berat baby puan berapa kg?

bsp sy tinggi pada 32w.... n doc bg chance 34w masi tinggi..jd doc on ubat.. kalau dah on ubat doc ak set tarikh utk induce...sbb kena beranak d 37/38w.. takut baby besar...susah nak teran

3mo ago

Yke. Awk da brsalin ke? Klu cmtu rsa kena czer trus ke atau bole try normal dlu?

sy bacaan x tinggi pun da kne on insulin sis 🙄 da nak masuk 9 bulan daa...skrg 35week, 37week da kne bersalin paksaa

3mo ago

Alamakk takutnye dgr kne bersalin paksa tu huhuhu. Dorg x bg ubat dlu ke trus on insulin?

Kalau control diet dia and bap tinggi lg tak salah saya akan suruh makan ubat dulu… kalau tak salah lah

3mo ago

Saya rasa betul jgk ni ramai jgk yg cakap cmni