Dehidrasi..??

Salam ibu2.. semalam strt puasa dh.. betol ke dehidrasi tu air kencing jdi sikit n wrne kuning..?? Trjadi wktu ptg.. mase pagi tghri masih ok air kencing.. sape2 ade pngalaman.. perut smua ok x de rse skit .. risau trjdi kencing kotor... harini cuba puasa lg.. sahur minum bnyk air.. terima kasih #4week4day

4 Balas

awak kena minum air dgn kerap bukan minum masa sahur byk2. contoh nk minum air sy bg. start buka puasa 2gelas. lepastu sebelom 1gelas & selepas isya 1gelas. smpi cukup 8gelas ☺️. kalau nak kekal bertenaga boleh buat air nabis (air rendaman kurma). kalau masih sama cuba dpt kn advise dr doctor☺️

air kencing normal mmg kuning sis. kalau putih tu terlebih minum air. kencing kotor warna pekattt

Blh jd sb kurang minum air kosong/ byk minum air manis.. blh jd jgk sb sis mkn supplement..

Ya, salah satu dehidrasi kencing sikit dan pekat. Bagus! Minum air kosong secukupnya

1y ago

Boleh consult dgn doktor ya. Doktor boleh buat penilaian dgn pemeriksaan pada diri awak dan kandungan. Apa yg penting dlm sehari puasa tu, pastikan minum air kosong secukupnya.