Bila air susu badan akan keluar?

Salam ibu2. Hari ini hari ke 3 saya bersalin. Susu bdan masih tak keluar lagi. Payu dara masih lembik macam tak ada tanda untuk keluar susu. Boleh ibu2 share tips untuk saya keluarkan susu dan perbanyakkan. Terima kasih #pleasehelp #ingintahu

7 Balas

Saya mula2 bagi baby hisap, tak de susu, hisap sampai luka. Puting saya besar, mulut baby tak muat. Hari ke 3, suami trus beli breast pump dgn flange utk puting besar. Saya pam setiap 3 jam. Malam keesokkan hari, susu dah mula keluar. Lepas tu saya pakai nipple shield bila baby nak menyusu. Lagi satu breast, saya pasang milk collector. Lain kali, saya akan terus guna breast pump dari hari pertama. Senang je nak tau ada susu tak. Pegang breast guna dua2 tgn dan tolak ke arah puting susu. Pastikan saiz flange breast pump sesuai dgn saiz puting sis.

awak mmg tunggu susu keluar ke? nak susu badan keluar awak kena bg rangsangan dkt breast awak utk otak terima signal utk produce susu badan. awak kena bagi baby directfeed dgn kerap. 1@2j setiap sesi. susu diawal kelahiran bayi mmg xbyk. kita panggil susu kolostrum jadi kalau awak dpt dlm 10ml tu dikira mencukupi utk size perut baby baru lahir. sambil baby hisap awak boleh buat breast compression utk merangsang pengeluaran susu. habis je baby directfeed boleh buat marmet selamat 2minit. ada cuba marmet tak?

1y ago

awak jngn pump. awak guna teknik urutan tangan marmet. bila awak pump susu kolostrum tu akan melekat dkt corong pump. sbb susu tu likat dn pekat. boleh juga follow ig lactation counselor ni☺️. boleh cuba dm puan ni utk utarakan masalah awak

Sepanjang awak berpantang ni awak ada mengurut tak ? Biasa orang urut tu akan urut supaya susu kita mudah keluar . Sambil sambil tu otak kita kena set supaya susu boleh keluar . Jangan kita tunggu susu tu keluar . Awak boleh search urutan breast . Nanti dia keluar cara urutannya . ☺️

Ada yg seminggu baru keluar. Rangsang payudara dgn Berurut atau senaman dada yg sesuai utk postnatal. Makan makanan berkhasiat. Minum air kosong secukupnya. Elakkan stress. Be happy. Kerap buat skin to skin bonding dgn anak penuh kasih sayang. Suakan mulut baby pada puting

macam saya prengnant 4 bulan susu dah keluar (kolostrum) sekarang baru nak masuk 7 bulan pregnant, normal ke?

kene urut breast so bole bg signal kt otak utk susu produce

saya masa first pregnant mmg x bnyk susu...