MERANCANG SENDIRI

salam ibu2 , ada x pnglaman yg merancang sndiri smpai 3/4 tahun ?? sy sblm ni makan pill prancang dri klinik tp sy bhnti , ank pn dah nk stahun .. sy bhnti bkn la nk tmbh ank lgi , cma sy takut mkn pil prncang lama2 ..sy ada sjrh cyst dlu , lgipn ank ptma sy pn x mudah sy dpat dlu , macam2 sy ikhitiar spya hamil, niat nk mnmbah anak .klu blh nk ank ptma ni umurr 3 atau 4 tahun macam tu la . ada x ibu2 yg mrncang sndiri smpai 3 atau 4 tahun ?? nak tipsss boleh ?? #pleasehelp #firstmom #ingintahu

16 Balas

saya merancang sendiri tanpa pakai apa² perancang selama 5tahun Alhamdulillah.. tips nya satu jela, bila bersama.. jgn pancut dalam..tu jela.. selama 4tahun Sy merancang tu, mmg pancut luar jela... tahun ke 5 tu x plan pun nak tambah anak tp dah try² pancut dalam...tahun ke 5 tu la baru terjadi baby tanpa plan...ikutkan belum nak tambah anak lagi..tapi benda paling penting, kena tgk tarikh hari subur tu . time waktu subur jgn carik pasei le nak bersama . tp klo nak bersama gak bole je.. pastikan jgn pancut dalam lepastu lepas habis je bersama terus cpt² basuh.. time basuh tu berdehem kuat² sikit... kot ade air mani suami yg tersangkut ke kt dalam..nayaa😆😆😆

Sy ada pengalaman rancang sendiri. jarak 6tahun juga. itupun lps operation ada cyst. Barulah lekat anak yang last ni. Tapi apapun, bincanglah & dptkan nasihat doktor. Ada byk cara untuk perancangan keluarga ni. Kalau tak serasi kaedah pil, boleh cuba yang lain. Tapi nak ceritanya- merancang sendiri ada risiko besar untuk lekat anak yang seterusnya. Semua tu bergantung kepada tahap kesuburan wanita sebab tahapnya tak sama bagi setiap orang. Apapun²... kalau ikut nasihat dari Doktor Pakar, better ambil perancang keluarga.

Says Kahwin 7 tahun, merancang lama Sbb dedua muda lagi n travel sambil kukuhkan kewangan n mental. Mmg saya n suami konsep buang luar n Habis period, Kira off subur,tak Pakai kondom Sbb xsuka. alhamdulilah xda pernah lekat,Yg penting suami pun kena tau time3 dia. Bila masuk tahun ke 5, Baru ready nk ada Anak.. terus on waktu subur , Lepas period 14hari.. 2 bulan lekat. Then baby ke 2,setahun selepas jgk. Ni stop merancang semula. Pernah try depo Lepas second baby Tapi xngam dgn badan. Rancang jela sndri.

adaaa! cm sy pun merancang sendiri, lepas 5 tahun baru sy decide nak tambah 🤭 sy tak guna apa² pil perancang. sy guna kaedah apps kesuburan (kalau period teratur je boleh pakai apps ni) lepas 5 tahun sy decide nak anak tu sy try utk dptkan anak ke 2, alhamdulilah takde masalah. saya jarak jauh sgt tu sbb actualy memula taknak tambah nak sorg je dah la. tapi tiba tiba anak 1st asyik mintak adik sbb tgok kawan² smua ada adik 🤣 cm kesian lak tu bagi la sorg teman main dia.

1y ago

haah sy pun jenis ok je kalau ade rezeki lagi sy terima, tp sy cuba juga kaedah sendiri utk planning taknak anak lagi.. ekonomi keluarga kami pun tak berapa stabil. sy cuba apa yg mampu je la dlu 🤭

saya pon merancang sdiri je dgn suami. alhamdulillah anak sulung 3 tahun baru dpt adik. and skrg tgh pregnant anak ketiga pon kira² jarak 3 tahun jugak. saya guna apps period. bila rse nak menambah baby, memg fokus dkat tarikh yg dia kata subur tu la. samada dia bagitau medium chance atau high chance hehe boleh la cuba kalau nak cuba jugak cara ni. in Shaa Allah kita ikhtiar je selebihnya Allah yg aturkan.

sy anak first pun lambat dpt, ttc 6 tahun..pas bersalin xde ambik pape perancang pun sbb doktor kate plan sendiri je lh sbb nk dptkan yg tu pun lama,dgn umur pun 30 lebih..hehe.. so sy gap la 2 tahun untuk dptkan yg 2nd ni.. biasa bersama lepas period, sblm dpt tanda2 tgh subur..kondom jgn skip..agak2 suami dh nk siap, terus bgn😂 .. dh siap bersama terus g toilet,cuci2...

Nk merancang sndiri tu blh sis.Pakai kondom/pancut luar.Pastikan xterlanjur.Suami sis kena main peranan besar.Sy mcm sis,anak first sy ssh sgt dpt slepas 6 tahun.Ank first 1 Tahun 5 bulan.Lpstu merancang sndiri,ingatkn lepas tp melekat jugak&preggy lagi.Mungkin betul ckp org,kita ni lebih tinggi kesuburan lepas ada anak.

1y ago

Sy tetap mrancang sndiri sis&ikhtiar betul2 supya xterlanjur.sbb xnk mkn pil prancang.

2tahun depo sebab czer anak first sepanjang on depo buang luar untuk extra protection merancang sendiri 2tahun buang luar dan elak bersama ketika waktu subur buang dalam ketika 5 hari dah nak period alhamdulilah berjaya jarak 4 tahun suami sangat memahami dan bagi kerjasama dgn baik

Kena double triple protection. Pakai kondom/ pancut luar/ guna apps kesuburan. Lg 1 masa bersama jangan happy sungguh2 menikmati sangat sebab boleh jadi punca jadi baby jugak tu haha. Set dalam minda bersama secara berdisiplin

Saya merancang sendiri dari anak pertama sampai sekarang mmg tak ambil perancang, saya berpandu dgn app je. Anak saya 4 tahun beza dgn si adik, sekarang mengandung lagi tapi jarak 3 tahun. Boleh cuba dgn app kitaran haid sis.