CL, budget dan solution terbaik

Salam ibu semua, saya berpantang kali kedua terpaksa sorang. Suami memang balik malam and out station. Tapi concern saya ialah perlu ke saya ambik CL dan anak pertama macam mana ya biasanya ibu semua handle ikut pengalaman nak mudahkan urusan saya time tu? Mak mentua dah tak larat and mak ayah saya memang tak tinggal sini. Semua dah berumur 60 tahun. Saya nak mintak bantuan ipar tapi profession kerja pun memang semua tak available untuk uruskan anak pertama..anak memang hantar taska dah..rasa bersalah pulak dah jadi macam ni. Tapi saya decide nak ambik CL cuma first time haritu dah terkena CL tak buat kerja sebab takde orang nak pantau. Nak balik rumah mentua pun ipar lelaki ada nak sauna apa semua, rumah mak ayah takde bilik untuk CL. Ada tak macam saya and apa solution the best ya dalam keadaan saya? Saya dah nak bersalin tahun depan. Adik beradik saya pun memang tinggal jauh and dah berkeluarga. Saya pun buntu sebab rasa lonely sangat journey setiap kali pregnant. Family nak bantu tapi masing2 macam tak dapat 😓 sekali sekala singgah tu boleh cuma saya tau emosi saya time lepas bersalin tu memang perlu penjagaan rapi dari segi makan sebab ada gastrik

2 Balas

try anggun confinement care. and mntk mak or mak mertua teman je dkt rumah tu and pantau anak 1st. xyah buat kerja. tapi mkn kena order la utk org nye. sbb cl kan hanya buat utk ibu and bby. so anak 1st xde sapa pantau nnti. and please mntk husband paternity leave atleast 2w dulu utk pantau ank 1st adapt dgn situation u berpantang. anak taska boleh byr org utk hantar and jemput. jiran2 ke kalau ade kenal2 or yg taska sekali dgn anak.

Sis Ada ja pakej CL yang 2 minggu mcm tu, macam kak ipar saya, adik bradik dorg semua ada komitmen msing, mak mentua pulak dah meninggal, so dia pun first bersalin, dia amik CL, hsbnd dia pun dpat cuti brpa minggu je, so lepas dh hbis CL dia bt sndri, dia tngk cara kerja CL buat, Alhamdullilah dia boleh lalui, and dia jenis kuat semngat, skrg ank dia dh dua, bru lepas pntg, dia pntg sndiri je.