alergik susu ketika mengandung

salam ibu-ii semua , tumpang tanya .. kalau masa mengandung ni kita tkleh nk minum susu kan, semua jenis susu tkleh nk minum tkkira susu coklat ke strawberi ke, semua jenis tkleh nk minum.. nk buat camne ye? supaya baby kita dapat zat kalsium atau ape-ii jer dr susu tu.. sy masa ngandung first baby boleh jer minum susu, sy selalu jer beli susu family tu.. tp bila mengandung yang second ni tkleh nk minum susu, asal masuk jer sikit terus keluar.. walhal skrg dh 23w dah tkde ape-ii alahan, tp susu still tkleh nk minum..#ingintahu

7 Balas

kalau sayaa, saya pun tak boleh minum susu kalau tak sakit perut plus cirit. jadi saya amik makanan yang tinggi kalsium macam banyakkan sayur hijau, kacang kuda, kacang almond kalau sis jumpa susu dari almond pun boleh try, tofu atau tauhu.

1y ago

boleh try yang lain , banyak je sumber makanan yang tinggi kalsium selain susu.

Saya minum susu dutch lady low fat. Rasa susu tu tak kuat sgt tapi calcium tinggi. Kalau tak boleh jugak pergi farmasi beli pil calcium. Dulu doc suggestkan saya makan pil calcium jugak sbb masa awal2 pregnant tak boleh telan susu.

Salam. Better consult dengan doktor. Mommy boleh dapat calcium dari cara yang lain. Tapi saya takda pengalaman tak boleh minum susu

ce tanya doc boleh tak mkn pil calcium magnisium. sy just mkn pil he dr awal preg. tpi tnya doc dulu bru beli dekat pamasi

Amik supplement kalau macam tu..main obimin, DHA & calcium rasa sufficient dah utk most people

1y ago

oke sis 👍

kalau susu lactel bliss tu elok tak?

1y ago

ohh.. oke, sy ingatkan lactel tu susu 😅

minta doktor pil kalsium.