1month

Salam.. Hye.. Baby sy kerap menangis if nk berak.. Time teran tu smpai merah muka smbil mngis kuat2.. Sedangkan dia berak okey je.. Bukan smbelit pon.. Ade ke ptua utk xbg bby mngis time teran berak.. ?

16 Balas

sama lah anak saya pun sampai merah muke x sampai hati tgok.. proses dia nk membesar tu sis. usus x matang lagi so mmg dia kene guna seluruh badan dia utk meneran.. nnti dh besar sikit dh okey dah.. marilah kita sama2 bersabar yee.. huhuhu

Ank sy pn mcm ni jgk...mula2 rsau jgk smpi umr dh sthn pn mcm ni jgk...sy jmpe dktr tye...dktr ckp mmg ade sstgh bby dia tkt nk trn sbb 2 dia nngis...skrg umr dia dh sthn 4bln alhamdulillah xngis dh klu nk brk nrml mcm bdk lain dh....

5y ago

Tu la sis.. Rsau btul sy tgk.. Ni dh 2,3 hari mcm ni.. Mdh mdhn xmlarat pnjg la.. Klu doc dh ckp cmtu xpe.. Lega sikit dgr.. 😅

saya pernah tgk adik pupu mcm tu masa baby. makcik saya risau la najis dia solid. sekali tgk biasa je 🥴 teran daging kot anak saya pulak berak selang hari. dah la fm 😂 mak dia gelabah bila dia xberak.

jangan risau sis tu perkara normal .. baby saya pon macam tu dulu time checkup baby saya tanya doc and doc kata tu normal untuk baby newborn sebab dia tengah belajar nak gerakkan penghadaman perut😊

sis baby saya tengah hadapi sekarang rase takut pulak kesian semua ada.. die teran sambil merah2 muka then nangis macam sakit sangat. kdg bila buat urutan baru berak. kadang tak berak pun.

baby saya umur sebulan tengah alami benda yang sama..fully bf..macam mana nak buat ye?? kadang² teran tapi tak keluar..susah hati tengok dia macam tu 🥺🥺

Normal sis. Anak sy teran sampai 2bulan. Beraknye ok je tak sembelit pun. Tp org tua2 kata ni teran daging dan mmg betul anak saya seketul badannya

5y ago

Ohh.. Nme teran daging plak.. Xprnh dgr.. Hehe.. Tp tula.. Ksian kt dye.. Kcik2 lg stress nk teran berak.. 😂 Mdh mdhn xbrpnjgn..

Baby sy pun mcm tu masa umo sebulan. Dia kerap meneran. Pastu kdg time nk berak nangis. Normal rasanya sbb dia x sembelit pun. Baby sy fully bf

5y ago

Sy rsau jgk.. Ksian sgt2.. Time nk berak je trus ngis xhnti2.. Lps berak br dia snyum.. Taik bkn keras pon..tu sy rse dia xsmbelit..

Mse sy dulu, kalo bby nmpk cm teran2 nk berak tu, sy sapu minyak kat betis dia n urut2 betis dia. In sha allah nty bby x nanges mse nk berak..

5y ago

Ohh.. Okey2.. Nti sy try.. Ni bby sy smpai trtdo, tkut nk teran berak pnye psl.. 😂

Normal sis,ank akk sya jumpe doc,doc bgtau sesetgh kanak2 mmg akan ada rasa takut nk teran..padahal xda ape2 pon kan.

5y ago

Haa.. Tu lh.. Pdhl lps berak tu okey je.. Dia tkut btul nk teran.. 😣