New mommy to be

Salam. Hari ahad lepas sy baru buat test pregnancy sendiri, dan keputusan positif. Boleh tahu macam mana nak tahu nak kira usia kandungan berapa minggu dan boleh ke pergi check di klinik? Maaf sy baru kahwin. Terima kasih mommy mommy semua.

2 Balas

cth 1st day period yg last 15/11. so harini 15/12 mksud dah 4 minggu. gituu. kalau nk cek kt klinik boleh gi bile2 je. akan cek upt lagi kt sana. tp kalau nk bukak buku pink kena tanye kk dulu sbab lain kk lain minggu bukak buku. ade yg 7w dah boleh bukak, ade yg 10w baru boleh bukak. kalau x mkn folic acid lagi, boleh start makan dah. beli kt frmasi pon boleh. bukak buku nnti, kk akan bagi vitamin2 lain. buat masa sekarang jgn skip folic acid. pe2 pon tahniah. moga urusan dipermudahkan ye.

3y ago

boleh je gi swasta. tapi 5w selalunye scan xnmpak ape lagi. kecik lagi. gi kk nnti tetap kne cek upt lagi. macam saya mula2 cek kt kk. monthly cek up pon kt kk. tapi scan kt swasta. kt kk ade minggu2 yg kena scan. bukan tiap kali checkup dapat scan.

Start kira dari first day last period.. boleh je g kk cakap nak check pregnancy.. nanti dia akan test air kencing lagi..

3y ago

Baru je dlm 4-5 weeks