Tidur meniarap elok atau tidak?

Salam & hai semua, nak tanya. Umur anak sy sekarang 3 bulan 20 hari, start masuk 2 bulan tu dia dah pandai pusing sendiri & genap 3 bulan dia dah meniarap. Tapi sekarang dia suka sangat tidur meniarap, selalu sy betulkan tp kalau tidur terlentang dia tak nyenyak & resah. Bila dah sedar dia pusing balik meniarap & sambung tidur. Ada buat light reading katanya tidur meniarap ni tak elok untuk baby, tapi ada orang kata takde masalah. Macam mana ye? Ps: Masa ambil gambar ni dia tengah deep sleep ?

Tidur meniarap elok atau tidak?
19 Balas

Awak penah dengar SIDS syndromes tak? Tido meniarap tuh, Itula risikonya. Kalau bole awak terlentangkan la bayi awak. Isau jugak. Tapi Kalau awak monitor je mase die tido, xpe kot. Saya memula gitu jugak, Sbb pkiaq kenapa kt spital bole je anak tido meniarap- dok bawah lampu tuh. Tapi lepas baca byk informasi, takot plak saya. Jadi saya ajar jugak die tido terlentang. Isau.

4y ago

Betul. Tidur meniarap risiko SID. Kematian baby dalam senyap. Cuma if ibu monitor Tak da masalah.

Xde issues pon tdo meniarap kalau die dah pndai control body dia. Anak sye since dh tahu meniarap mmg tdo meniarap je. Terbalik kan la mcm mane pon die akan pusing balik. As long die dh tahu control body dia and kepala die it should be ok. Kalau tgk dari gambar die pon letak kepala pusing utk bernafas. Mcm dh tahu. Tp utk extra careful awk pntau la dia.

Bagi sy ok je sis.. Ank sy mmg tidur meniarap kalau siang. Cuma mlm je tdr terlentang. Tidur meniarap ada baik,ada buruk juga. Yg baiknya, dia tdur lbh lena. Blh elakkn sindrom bayi kepala leper jga. Supaya perkembangan otak xterbantut. Tp tu lah, kepala dia sekali skala alihkan kalau dh lama sgt menghadap kiri @ kanan.

Tak bahaya kalau kita letak tilam yg x lembut sgt.Anak saya tidur meniarap alhamdulillah.Dia kena bdk pandai angkat dan pusingkan kepala sendiri.lagi satu nsk tidur tiarap ni kita test dulu kalau anak x boleh nak gerak2kan kepala jgn kita tidurkan dia meniarap.

Pengalaman sy...ank sy meninggal ketika tidur meniarap...kalau ank suka tidur meniarap,ibu@bapa kene betul2 awasi baby...arwah ank sy aritu die baru pandai meniarap tp kepala die belum keras lg..arwah meninggal 4 bln 7 hari

Better jangan sbb baby bawah 4 bulan boleh terkena risiko SIDS. Antara salah satu punya nya dibiakan tidur meniarap terlalu lama. Memang nmpak dia selesa cam tu tapi actually tak boleh

Xde masalah boleh je tidur meniarap. Cuma kena sentiasa pantau la. Kalau mummy nk tidur,better terlentang kn baby & bedungkan supaya baby selesa & tak terkejut time tidur.

saya baca tak elok. risau bayi lemas. suddenly death syndrome. saya pon risau nk meniarapkan anak bila tido walaupun dia selesa macam tu

Selalu pantau je la. Takut dia benamkan muka dia je tanpa kita sedar. Sesekali time dia deep sleep awk pusing telentang kan blk

Kalau saya, tiarapkan waktu siang je. Tu pun kalau kita baring sebelah dia. Kalau tak, tak barang jugak. Risiko baby lemas