ubat kencing manis

salam hai saya dah kena amik ubat kencing manis sebab bacaan bsp 5/6/7 mcm tu... bila makan ubat kencing manis saya muntah2... xpasti klu masih morning sickness teruk atau ubat tu buat makin muntah... nak tanya boleh ke saya skip2 makan ubat kencing manis tu... saya makan bila ade hari2 kena buat bsp je... hari lain saya skip... ada apa2 mslh x in future... #firsttimemom #firstbaby #Gdm #lossofappetite

9 Balas

Kena refer semula dgn doktor if muntah2 tu.. better jangan skip ubat tu sbb akan ada effect untuk ibu n bby dalam kandungan tu.. takut nnti bby terlalu besar dalam kandungan(sebab gula kita tinggi) dan menyebabkan susah nak bersalin normal n kalau dpt normal takut koyak time bersalin tu besar..

Sy pun makan metformin. Mmg doc ade ckp dia akn buat ade rasa mual. So far mmg mual je la. Mcm morning sickness tu tp x muntah. Maybe sis mintak option no 2 utk hal ni. Tlg elakkan skip ubat. Ubat kita dpt tu berdasarkan condition diri kita..xleh buat main suka bahaya

Eh tak boleh skip sis.. bahaya. Nanti checkup cerita masalah awk dekat doc.. mungkin ade option lain. Mcm sy , awl2 makan ubat kencing manis tu, sy jd cirit birit.. lama2 ok.. ade cerita dgn doc jugak, tp kalo dah ok blh je teruskan makan ubat tu..

Ubat tu nama metformin kan? Mmg ada effect cirit birit n muntah2 untuk sesetengah orang..macam saya kencing manis jugak.. Takda ubat lain yang boleh ambik time pregnant kecuali metformin. kalau tak ok jgk maybe doc minta cucuk insulin dos rendah

xboleh. wajib mkn hari2. sbb ubt tu salah satu cara nak control gula dlm darah awk. sblm mkn ubt tu ade muntah2 x? kalau xde mybe ubt x sesuai, boleh pg kk balik, mintak tukar ubt lain. jgn skip ubat tu. bahaya.

Kalau sy, apa2 ubat yg xkena dgn sy, sy akan info doc balik.. minta tukar ubat smpi yg sesuai dgn sy..next appt cuba awk info doc awk dlu…sementara ni, better jgn skip ubat…

Kencing manis ni jgn dibuat main2 sis 😅 boleh meninggal baby dalam perut tu. Kalau asyik muntah2 inform la nurse / doctor. Jangaj duk skip2 makan ubat kesian ke baby tu

sy pon muntah klu mkn ubat metformin.so sy request dgn doc nk ambik insulin injection...

😅😅😅