Baby jatuh daripada katil

Salam & hai mommies… Nak tanya siapa yang ada pengalaman baby pernah jatuh daripada katil. What was your action & your baby’s condition after that?

3 Balas

kalau dh jatuh tu sis kan, xperlu lah amek phone tye mne2 dh. terus je pegi start engine kereta pegi klinik or hospital terdekat. nak2 lagi bahagian kepala tu, luar mmg xnmpk pape. tapi dlm kite x tau. mana tau ade gegaran otak ke ape ke. x kira la ank ade muntah3 ke xde bengkak ke ape ke, pegi je klinik or hospital dulu, biar doctor check and make sure xde anything serious sebelum terlambat detect. and bukan takat anak jatuh je terus pegi klinik or hospital, anak sakit demam cirit birit batuk teruk selsema sawan tercekik ke ape ke kena jugak pegi klinik or hospital. and x perlu dah tanya dkt mana2 social media. kita jadi ibu ni xboleh cepat panik and blur plus kite kena cepat bertindak, nampak je anak bukan mcm keadaan selalu. terus je bwk pg klinik or hospital. sbb kalau kita lambat bertindak, boleh buat keadaan bby more dangerous.

ini pesanan mama saya, kalau baby dah start terjatuh tu boleh letak tilam kat bawah kalau baby tidur sekali dgn parents, boleh juga beli pagar tepi katil tu ada kat shopee. dia tgah active, tidur kat bawah, kalau jatuh pun dr tilam ke lantai xjauh sgt jaraknya drpd katil ke lantai, tinggi. bahaya utk kepala dia. and kalau terjatuh, takde luka luaran, tapi dia muntah², bawa jumpa Dr takut effect dalaman lagi² bhgn kepala.

1y ago

anak saya pun tgah active ni belum pandai merangkak tapi dia ligat berguling², kalau dia bangun mmg tak tinggal dia sorg² atas katil wlpn sekejap, letak bawah alas toto itupun dia ngesot² lama² ke lantai juga, risau dia ke lantai tu sbb dia sukati je baring letak kepala mcm mghentak sbb kawalan badan dia belum kuat sgt, kalau tidur setakat ni dia mmg statik kat situ jela tapi ni pun dah kena berjaga² juga wlpn dia tidur

tiada pglaman dan xnk ada pglaman ni.but by logic, lps jatuh tu tgk keadaan anak sama ada benjol mana2 ke, muntah ke..siap2 dan terus bawa ke klinik/hosp supaya doc boleh check further