Pregnant

Salam guys. Nak tanya. Saya baru 2 bulan kahwin tapi husband nak anak cepat. Now tgh usaha utk pregnant. With taking acid folic, makan madu wawa zainal tu. Is there anything else saya boleh buat? Need helppp. And now bru lepas period pun.

19 Balas

Saya pun lambat . Kawin akhir bulan 7 tahun 2019. Then 5/1 baru tahu mengandung 5 minggu. Jangan risau. Husband saya selalu pesan, jangan fikir2 sangat. Kalau ada, ada lah. Saya selalu doa supaya Allah bagi saya zuriat pada waktu saya sudah bersedia dalam semua sudut. Biar lambat, asalkan kita sanggup nak pegang tanggungjawab tuh nanti. Tapi masa bulan 11 2019 saya ada pergi berurut. Naikkan rahim, sengkak, urut satu badan. Pakej lah. Alhamdulillah, saya period awal 6 hari dari due biasa. Then terus tak period lagi. And check terus ada. Jangan kelam kabut sgt. Nanti lagi susah sebenarnya. Baik enjoy dulu dengan husband. 😁😁

5y ago

Noted. Thank you! 😅

Xperlu la nk rushing2 anak cepat itu semue rezeki Allah akn bg rezeki itu pd waktu yg tepat awk bersungguh2 nk anak cepat pn kalau belum ditakdir kn untuk awk dpt rezeki anak lg xkn dpt juga..sy 2tahun baru dpt rezeki anak mcm2 kate dah diterime dr org sekeliling tp sy pekak kn telinge je rezeki bkn dr mereka pn mnta mereka doakn je la..enjoy moment be2 dlu suami isteri sbelom ade anak..Allah bg awk enjoy dulu suami isteri smpai wktu nye akn ade la rezeki anak bedoa je pd Allah..😊😊

5y ago

Thankss. InshaaAllah aamiin.

Bincang dgn suami elok2 ye sis ckp dgn dia sabar ni smua kuasa Allah kita ni cuma mrancang n usaha je.sy 4 tahun tnggu ada masa sy slalu ingtkn suami ad yg lg lama tnggu belas tahun pn ad boleh sbar knp kita x boleh.lg pn sis baru lg enjoy dgn suami insyaAllah dah tiba wktu dia ada la.lg satu jgn tlalu push tntang ank nnti kita yg stress sis slow talk dgn suami elok2 ok .stay positive❤

for me,xperlu makan apa2x sis,sy usaha sebulan sahaja Alhamdulillah dapat,sy ambil acid folic,jga makan,jga berat badan,suami pun kene mainkan peranan...xperlu consume apa2x product selain acid folic @ makan makanan sihat...anak first dgn second sy buat benda sama,sebulan je usaha Alhamdulillah dapat..lagi satu jgn stress sentiasa doa...semoga Allah beri rezeki

5y ago

InshaaAllah. Aamiin-2. Thanks! 😬

Salam mommy to be... InshaAllah... saya dapat dari salah seorang kenalan, awak boleh (i) try makan evening primrose oil hari pertama sehingga hari kesepuluh sahaja ya. (ii) makan kurma dan susu kambing bersama-sama suami (lagipun kan ini usaha bersama-sama, bukan isteri sahaja). Dan zikir Ya Bari’, Ya Khaliq dan Ya Mussawwir.. InshaAllah...

kena bincang dgn suami sis, rezeki terletak pada Tuhan bukan kita sbg isteri ni, suami isteri dikira sbg perantaraan utk dapatkan zuriat saja, kena ingat Allah yang tentukan segalanya, bincang lelok supaya kita ta nak jadi kes salahkan isteri, cemuh maki isteri buatkan kita sbg isteri jadi down dan sbgnya lagi

Betol.. kne banyak sabar.. semua ni dgn izin Allah.. sy pon iktiar opk cari waktu subur, da banyak kali jumpe hari subur pon blom tentu melekat . Last2 tak buat da.. bln ni sy da 5 week.. sethun 5 bln ttc. Pernah kne chemical pregnancy 5 week bln 10 thun lpas.. ( mase tu blom taw test Opk ).

Same with me...sy pon consume madu wawa zainal tu n after 1 month sy positif pregnant & petua pulak sy cuba yg kwn2 ajar lepas bersama rehat dulu dekat katil dan jangan basuh sampai pagi walaupon mula2 tu xselesa sbb berair tp xsalah kita mencubakn moga ada rezeki sis kali ni

5y ago

InshaaAllah. Aamiin-2. Thank you!

cepat atau lambat tu kita x bole nak plan ckp kt suami..tu Allah yg tentukan bila masa yg sesuai n bila DIA nak bg rezeki tu kt setiap hambaNya..kita cuma bole berusaha sungguh2 dr plbagai segi..berdoa n tawakkal pd Nya..

Knapa kalam kabut bab anak ni..xyh rushing2 sis..allah akan bg bila tiba masanya..jgn stress pkir nk ank...hidup ni bkn brlumba spa dpt ank dlu spa lambt dpt ank..usaha klu ada rzki ada la..

5y ago

😊