Kantung jatuh sendiri

Salam. Doktor sahkan kantung baby saya mengecut. Doktor bagi 2 minggu untuk tunggu kantung jatuh sendiri. Ada tips ke nak bagi dia cepat jatuh? So far saya tkde bleeding or sakit perut. Risau kena dnc 😭 #keguguran #miscarriage #dnc

16 Balas

saya dlu pon pernah Dr sahkan kantung dah mengecut jantung bby pon dah stop, pergi emergency Dr bagi date untuk cuci. dlm 2 mnggu kalau kantung xturun sndri.. balik pada emergency sya iktiar dengan bnyakkn berjln, mandi berus segala lantai yg ada dekat rmh🤣, menyapu, mengemop. then banyakkn berdoa, ckp dengan bby yg ibu ayah redha, sya dn suami brcakap dan pujuk bby untuk mudahkan urusan ibu..then start drh kluar.. sya biarkan ja dlu lpstu baru datangnya sakit contrction sya bnyakkn bercangkung dekat toilet, tapi bukan duduk dekat toilet bowl la risau jatuh dlm tu🤣. lpstu time buang air kecil ada kluar satu isi sya xpasti sama ada kantung ka uri ka apa. tapi sya ambil cuci dn simpan lpstu pergi emergency semula Dr scan tapi dia ckp still macam ada lagi, yg keluar tu mybe uri..Dr emergency mintak sya refer pakar .. kebetulan waktu tu time diorng lunch hour so sya tunggu smpai pkul 2 ptg. tapi sya still berjln2 dlm hsptl tu.. tetiba time sya otw ke toilet sya rasa mcm ada satu bola plupp keluar darah kemaluan, selamat la masa tu saya pakai pad.. pergi toilet check sekali rupanya kantung dah keluar alhamdulillah.. lepas keluar tu rasa lega terus hilang rasa sakit2.. pukul 2 pakar scan semua bgtaw yg dh turun habis. bukaan pon dah tutup..so dapat la mc seminggu. dan pengalaman berpantang tanpa anak.. kantung ambil masa untuk turun lebih kurang 2 hari lepas sya dpt tahun kantung mengecut

Sya prnah baby x mmbesar, sbb dri awal dh bleeding, kira sya spptnya msa tu 12w tapi saiz kantung 8w. So mmg tggu turun sndiri je, msa tu sya ad baca tips, minum kopi pekat, ptg tu sy minum, n msa tu sya makan makanan rempah bnyk. pkl 6ptg sya makan, pkl 3 pagi contrction kuat, msa tu tngh tdo, kejut hsbnd, trun katil, darah dah meleleh di peha dah, so trus ke toilet, kencing2 rasa ada bnda something trgantung, suruh hsbnd tarik, tarik2 panjang, rupanya kantung dah leper. So trus ke emrgncy, naik PAC, cek2 doc masuk muncung itik tu je, tarik sisa2 yg ada, sya bleeding truk jgk, smpai kena cucuk ubat kecutkan rahim. Dah cek HO ckp kata clear, tapi kena puasa jugak risau msuk bilik OT risau ada sisa tapi lepas pakar cek, clear, trus dischrge ward..

Saya pernah 1st pregnancy baby tak membesar. Doktor bagi 2 minggu kalau tak jatuh sendiri kene admit wad. Balik dar PAC saya makan tomyam. X pasti tomyam tu berkesan ke tak. Balik dr makan mmg layan contraction yang sakit amat. Pastu pegi toilet rasa nak kencing. Lepas kencing tu saja raba poen rasa ada benda kat hujung2 tu teran sikit je zupppp jatuh terus. Masa tu hilang segala kesakitan. Masukkan kantung dalam bekas plastik bawak p PAC. Lepas doktor seluk2 ok clear dah. Just cucuk bagi kecut rahim then discharge.

Sy pernah jadi macamni before nie sebab baby takde heartbeat. Pagi before bleeding tu sy bykkan berjalan, sy ada buat kerja rumah sikit. Malamtu dah start bleeding. Macam sengugut tapi lagi sakit dari sengugut. Terus refer kat hosp. Sampai hosp doc just tekan kat bhgn bawah perut, sampai terkeluar janin tu. Sakit sgt, tapi lepas keluar tu terus ok. Trauma yea, tgok darah terpercik keluar. 😅 Skrg Alhamdulillah lepas 3 bln gugur dah lekat balik. Semoga dipermudahkan urusan sis.

Saya hari tu pun ambik masa dlm beberapa hari sebelum 2 minggu tempoh yg doktor bagi. Buat kerja rumah mcm biasa & bnyakkan berjalan. Keluar darah & sakit senggugut seharian, keluar darah ketul2 bnyak giler. last2 malam baru janin keluar sendiri huhu & kena cucuk ubat kecut rahim sebab heavy bleeding. Saya pilih utk kantung turun sendiri sebab takut nak buat d&c. Pengalaman yg amat berharga buat saya 🩷

sy masa doc BG tau janin tk JD doc BG masa 2 minggu jtuh sendri LG 2 hri ckup 2 minggu bby jtuh masa tu contraction die sakit sagt skli dgn pendarahan drh yg BYK bby keluar sekali kantung uri semua pegi PAC doc Chek nk cuci tgk semua dh keluar hanya cuci drh beku je yg tnggl sikit² tu pun. sakit yg amat Alhamdulillah LPS setahu Allah BG rezeki lgi sekli skng ni dh msuk 5 blan

Hi! Just sharing, sy 3weeks baru kantung turun. Apa sy buat adalah, 1 hari tu sy bnykkan berjalan.. mcm org nak cepat bukaan tu 😂 Stretching & bersama dgn suami, banyakkan sujud dan minta lapangkan hati. Esoknya sy dah keluar tanda & lusa dah fully keluar tanpa cuci & warded.

sy 2 hari lpas bru gugur..sy da smnggu kluar drah..n pagi ahad pegi hosp sbb darh x berhnti..pastu dr sahkn da gugur..ptg blik hosp smpai rumh time mghrib da sakit..ayah sy bcakn ayat selusuh..pastu truss sakitt sgtt x lama tu da jatuh penuh..pegi hosp doktor pakar cakp da jatuh sepenuhnya..

sy keguguran masa 13w,tp xda sakit xda kluar darah,dktor bg smggu utk kluar sdri, dh buat mcm2 cara xkluar,2hri sblm tarikh dktor bg tergerak hati nk sapu minyak bidara plus by kzkhalifah,mlm tu trus sakit perut kluar seketul,legaaaa,g hspital scan doktor kata dh clear xperlu cuci

Saya tak pasti lah ni tips ke apa, tapi pengalaman saya masa hari kantung jatuh tu, saya banyak berjalan kat tempat kerja. turun naik tangga, angkat brg2, ptg tu balik kerja terus bleeding byk sgt pukul 9 malam dia keluar, terus pergi PAC, check dah turun habis.