1st check up di KK

Salam dan hye semua. Harini 1st day saya check up di KK. Teruja tapi nervous nak buka buku ni 😅 (10w3d) Nak dipendekkan cerita, ujian urine saya keputusannya tak berapa bagus. Bila jumpa doktor, terus doktor kata, kencing kotor kemudian beritahu nak kena refer ke hospital dan kemungkinan warded. Pucat muka saya. Saya beritahulah doktor, harini mmg saya minum air sikit sangat. Dari 7.30 pagi dah tercegat kat KK ni, pukul 3 baru jumpa doctor 😅 nak makan minum mmg tak lalulah saya dr pagi tadi. Kemudian doktor minta repeat lagi sekali. 2 botol air yg kecil saya minum sebelum buat test. Bila keluar keputusan, masih ada protein 3+ dan blood 3+, kemudian ada glucose detected, yg ni masa 1st test takde. Kencing tak kotor, yg lain dah negatif doktor kata tapi sangkut dkt protein dan darah tu. Minggu depan sekali lagi kena buat urine test. Bila dah begini, tak senang duduk saya dok fikir. Ada jugak baca pengalaman ibu² yg lain berkongsi tips berkenaan urine test ni. Terima kasih atas perkongsian pengalaman para ibu di sini. Sekian coretan saya, sekadar meluahkan rasa gusar ☺️ Doakan saya serta kandungan saya sihat sejahtera hendak-Nya. Terima kasih ibu² semua, semoga proses kehamilan kita berjalan lancar.

1 Balas

klu protein ada means kencing kotor. sy yg protein 1+ pun dh dilabel kencing kotor. klu detect protein dan darah dlm urine..bnd tu ada kaitan dgn organ kidney. so myb akn refer ke hsptl utk scan tgk keadaan kidney dan saluran urine. sy kena refer hsptl utk scan kidney masa 23w, alhamdulillah result semua normal range. utk kencing kotor blh ikhtiar air barli / air kelapa.