Makan Telur Half Cooked.

Salam Dan haii semua. Saya sekarang sudah 5 bulan Dan saya ingin bertanya kepada semua, adakah makan telur half cooked ni bahaya. Bawah dia masak. Cuma atas cair sedikit. Risau ngn baby. Boleh semua cerita pengalaman atau nasihat apa perlu buat jika bahaya atau ada risiko. #firstbaby #ingintahu #firstmom

Makan Telur Half Cooked.
15 Balas

mcm ni bukan cair sikit ni cair byk meleleh-leleh ni. 😅😅 kalau telur sy x bagi org lain masakkan kecuali sy sorang je. tp kalau puan dh tergigit sekali & perasan ada telur half-cooked elok jgn habiskan, berhenti & terus makan benda lain ye

tak pasti plak sis..saya sejak masuk 5 bulan ni suka plak makan telur setengah masak,😬 yg saya tahu masa trimester pertama je tak boleh,docter bagi tau mcm tu. sbb masa tu awal lagi,bby pun baru nak jadi. telur setengah masak,ulam² semua tak boleh.

elakkan sbb bakteria pada makanan tak masak elok boleh tingkatkan risiko keguguran.. kalau teringin juga telur separuh masak, boleh cari telur yg dah pasteur di pasaraya, biasanya pasaraya besar ada peti sejuk nutriplus..

Tak boleh sis, mmg dr dah bagitau, makanan separuh masak semua bahaya utk kandungan . Semua mkann kena dimasak betul.

sebaik nya makanan yg setengah masak ni d elakkan semasa hamil sbb kita suda sedia maklum ia boleh memudaratkan baby

Bahaya.. Kan salmonella banyak ni.. Segala makanan yang tak masak sempurna tak boleh makan masa pregnant

stakat mkn sekali je ok lg kot. kalau dah ngidam sgt mkn jela dr teringat2 nt. sy mkn je...alhamdulilah ok.

2y ago

ouhh baik2 terima kasih response hehe.

seeloknya elak kan makan makanan yang tak di masak sepenuhnya untuk mengelakkan keracunan makanan

mkanan mentah sebolehnya kena elakkan..baik utk ibu tp xbaik utk Janin.risiko utk jangkitan.

Apa2 makanan wajib fully cooked sis. Kalau risau, knp teruskan makan yg half cooked? 😂