Perkembangan bayi 3 bulan

Salam. Boleh saya tahu bila bayi boleh kawal tangan dia sendiri dan pandai capai barang yang ada depan mata dia? Anak saya baru masuk 3 bulan. Tangan dia masih tak reti control dan masih belum pandai capai or pegang objek dengan sendiri.

5 Balas

Sama la awak. Haha. Tapi saya keepp bagi dia mainan. Hari ni nampak effort dia nak pegang mainan dia. Comel jeee. Tangan dia memang belum pandai control lagi. Kami pun still bedung manja dia bila dia nak tidur. Tak bedung kuat pun sebab saya perasan kalau dia rasa kain kat tangan dia, auto dia tak gerakkan tangan dia. Haha. So saya bedung asal boleh je bila dia tidur. Semoga anak anak kita membesar dengan sihat kann 🌷😊

2y ago

Betul2. Amiiin.

depend awak. perkembangan setiap baby tak sama. awak kerap je bg dia pegang. nnt lama2 dia boleh pegang❤️. jgn stress okay. saya share dari apa yg sy nampak tau. anak adik sy 3bulan dah boleh pegang botol susu sendiri. mainan dia pon dia boleh pegang. dia boleh capai kalau benda tu dkt atas badan atau ada depan dia. sekarang 4bulan dh meniarap stable.

Sis boleh try letakkan dia atas gym playmat untuk baby. Yang ada mainan gantung gantung tu. Anak saya letakkan atas tu, slowly tangan dia nak gapai mainan yang tergantung tu. Waktu baby aktif berjaga boleh cabut mittens and bagi pegang mainan. Keep on bagi walaupun genggam sekejap

2y ago

Saya dah mula letak dia dekat gym playmat. Dia dah mula nak cuba capai2 hehe. Terima kasih atas nasihat

dlm 5-6 bulan untuk pandai kawal tangan. 3 bulan masih awal. penglihatan pun belum jelas

anak saya 2 bulan dah pandai capai barang/objek