ultrasound

salam. betul ke ultrasound ni bahaya? mak mentua saya tegur x bagi scan baby dah lepas dapat tau saya scan baby 2 kali bulan lepas. saya bgtau saya scan bukan saja2, bleeding so mmg dr scan nak tengok keadaan baby and detect ada pendarahan luar rahim. 2 minggu lepas tu kena repeat scan lgi nak tengok pendarahan dh kurang x. tp saya pelik la betul ke ultrasound bahaya sbb dr tak cakap apa pun. and kan ada banyak jenis scan ikut fasa2 berapa minggu, tak pernah lagi baca bahaya benda tu. banyak sgt pantang larang org tua, skrg ni perlu percaya dr ke perlu percaya mil yg bukan dr🫠

1 Balas

tak bahaya sis. ultrasound hanya guna sound waves. bukan mcm x-ray. nak buat ultrasound tiap minggu pun okay aje.

7mo ago

saya jenis independant, sblm kawin buat apa2 takda pun kena update kat parents semua benda. lepas kawin rumah dekat dgn mertua, semua benda kena update. kalau buat sesuatu x bgtau nnti mula la cakap2 psl saya n husb. bila bgtau ada ja yg nak dipertikainya. saya pulak yg stress. kalau nak sebut psl pantang larang, terlalu banyak yg pelikk smpai saya takleh brain hahaha. pernah pertikai psl fakta perubatan, pstu dibalas "tok kata mcm ni boleh, mcm ni x boleh" terus saya balas "tok tu dr ke" terus diam xda sapa jawab😂