Macam mana nak naikkan berat bayi 1 bulan..

Berat bayi lelaki 1 bulan 6 hari...Check kat KK berat 3kg, 51 cm panjang,33cm ukur lilit kepala Berat lahir 2.6kg,48cm panjang, 32.5 cmnukut lilit kepala.. Plot graf kat dalam buku KK..borderline sngat..berat naik 400 g je dalam sebulan.. Macam mana nak naikkan berat badan baby? Doc suruh top up susu formula sikit takut susu badan yg tak cukup sbb baby memang setiap 2 jam menyusu..tak pernah skip.. Sehari 8x kali menyusu tp berat tak bertambah..Sbb baby susah nak tidur lepas menyusu..mungkin tak kenyang

3 Balas

Kena top up dengan susu formula. Baby sy haritu lahir berat 3.0kg. Time discharged berat drop jadi 2.60 kg. Kena warded balik. Padahal kat hosp sy bf 2jam sekali. Tapi maybe baby tak cukup susu bf. So skrg kat rumah sy memang top up dengan susu formula. Alhamdulillah baby dah 3.5kg skrg. Baru 20 hari harini.

9mo ago

Alhamdulillah..berat naik..betul tu..bagitau doc saya menyusu 2 jam sekali kadang2 sejam sekali tak pernah skip..doc cakap susu ibu kurang Sbb berat baby tak bertambah kena top up susu formula

Puan boleh pam susu puan tgk berapa onz dapat ikut masa yg anak puan minum,,kena pastikan dpt dalam 3onz tiap kali menyusukan anak

9mo ago

Aah sy pun buat cmtu puan, lpas menyusu je baby menangis lgi mcm tak cukup minum susu

sentiasa berikan susu badan